Начало > Събития

"Валтер Бенямин и проблемът с историческото познание"

30/11/2012

ЛЕКЦИЯТА НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ ПОРАДИ ЗАБОЛЯВАНЕ НА ПРОФ. ВИСМАН!!!

Покана

Националната художествена академия, Домът на науките за човека и обществото и Френският институт в София ви канят на

Лекция на Хайнц Висман

Валтер Бенямин и проблемът с историческото познание


30 ноември 2012 от 18.00ч.

Национална художествена академия, Ателие 7, ул. Шипка №1, София

Консекутивен превод на български език

"Следвайки Кант в критиката му върху традиционната онтология, Бенямин изказва резервираност по отношение на теорията му за познанието и смята, че тя е прекалено силно белязана от сциентизма от епохата на Просвещението, за да даде оценка на историческия и религиозния опит. В основната си част трудовете му – от „Програма на бъдещата философия” (1917) до „Тези върху философията на историята” (1940) – са посветени на задълбочаването на концепцията за натрупания опит. Експозето му от 1935 г., озаглавено „Париж, столица на 19-ти век” , се помества в огромния незавършен проект за археология на европейската модерност, започнат през 1927 г. с проучването на „Парижките пасажи” като храмове на стоките. То ще послужи и за отправна точка в опит да се постави оригиналността на Беняминовите анализи на еднакво отстояние от догмите на епохата, били те екзистенциалистки или марксистки."

Хайнц Висман
е роден през 1935 в Берлин. Той е филолог и философ, специалист по херменевтика и история на научните традиции; почетен ръководител на научни изследвания във Висшето училище за социални науки в Париж и бивш директор на Протестантския институт за интердисциплинарни изследвания в Хайделберг, трудовете му са свързани с античната мисъл (Перменид, Хераклит, Демокрит, Платон), последователите на Кантовия критицизъм (Хумболт, Шлайермахе, Дилтай, Касирер, Бенямин) и с теорията за историческото познание. Висман е директор на поредицата „Пасажи” на издателство Серф (Cerf) от 1986 до 2007 година, наречена така в памет на Валтер Бенямин, когото той популяризира във Франция.

Към новина: 26/10/2012 "Валтер Бенямин и проблемът с историческото познание"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.