Начало > Събития

"Какво е да си европеец?"

03/12/2012

Домът на науките за човека и обществото – София и
Френският институт в България

Ви канят на

Лекция на Жан-Марк Фери

Какво е да си европеец?


3 декемврип 2012 от 18ч.
Хотел Шератон, зала Средец, София

Със симултанен превод на български език

Вход свободен

„Това означава, ако перифразираме генерал дьо Гол, да участваш с „определена идея за Европа”, която е в основата на проекта за европейското изграждане.

През ХVІІІ век процъфтяват различни виждания за европейското обединение, свързани с въпроса за международния мир: Абат дьо Сен-Пиер, Жан-Жак Русо, Волф, Кант.

През ХІХ век - от Хегел до Ницше – като цяло се разгръща позитивна мисъл за Европа. Явно възходът на движенията за национално единство в Европа не е несъвместим с идеята за конфедерация на европейските нации.

Първата половина на ХХ век е белязана от тревога, със Шпенглер, Хусерл, Вебер. Втората половина на ХХ век, която открива пътя за изграждането на една политическа Европа, явно поставя края на спекулативното виждане за Европа, чиято цел е да утвърди универсалното.

Какво означава да си европеец? За да щриховам отговор, ще се съсредоточа върху един период, който смятам за съдбоносен: 1750-1850, кръгли числа; Просвещение и романтизъм. След това идва времето на колебанията (1850-1950). Него само ще го спомена. След това – преминаването от философската Европа към политическата Европа (1950...), трети момент с историческо значение, който ще оставя за кулминацията, но без да премълчавам актуалния въпрос за предназначението и за формата или принципа на политическата Европа.”

Жан-Марк Фери

-------------------------------

Професор Жан-Марк Фери е ръководител на Катедра по Европейска философия в Университета в Нант. По-рано преподава в Брюкселския свободен университет и е гост-преподавател в университета Париж-Сорбона (Париж-ІV); през 2011 г. е удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Университета в Лозана. Директор е на поредицата „Класики” в издателство „Серф” и на поредицата „Философия и общество” на Университетското издателство в Брюксел, автор е на около двадесет произведения, между които: „Европа, Америка и света” (издателство Плен-Фьо / Pleins-Feux, 2004), „Граматиките на интелигентността” (Cerf, 2004), „Европа, пътят на Кант” (Cerf, 2005), „Рефлексивната религия” (Cerf, 2010), „Неясната република” (Cerf, 2010), „Забранената Европа” (Издателство Паси/ Editions de Passy, 2012).

Творчеството му е удостоено на два пъти с почетни награди от Института на Франция (Наградата Лабрюйер на Академи франсез и наградата Луи Марен на Академията за морални и политически науки).

Към новина: 30/10/2012 "Какво е да си европеец?"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.