Начало > Събития

Краен срок: Покана за публикация в "Distinktion"

01/01/2008

Покана за участие с публикация в специалния брой

"Насилие и конфликти"
на Скандинавското списание за социална теория "Distinktion"

Специалният брой на списанието е посветен на 24-тата конференция на Нордическата социологическа асоциация в Аархус на 14-17 август, 2008 г. Убедени сме, че през призмата на насилието и конфликтите могат да се направят плодотворни анализи на съвременните обществени и политически реалности. Считаме, че социологическата общност е в най-голяма степен призвана да направи такъв аналитичен принос. С цел стимулирането на този дебат ние отправяме покана към всички заинтересовани да се включат с предложения по следните теми:

- Политическото насилие все още съществува в модерните демократични общества, но по какъв начин може да се обясни неговата устойчивост? Религиозните фундаменталисти, десните екстремисти и радикални леви групи продължават да използват насилието като част от стратегията си. По какъв начин тези форми на политическо насилие се легитимират и по какъв начин обществото и държавата им противодействат.?

- Културата и религиите се превръщат в поле на нови форми на насилие и конфликти след 11 септемрви. По какъв начин в съвременните секуларизирани общества религията и културата стават причина за сблъсъци и трябва ли да очакваме този модел да продължи и за напред?

- Обществени движения и неправителствени организации постоянно привличат внимание към проблеми, чрез които се противопоставят на държавната политика и  провокират доминиращите схващания на обществото. Какви стратегии използват те и успяват ли все пак да променят нещо?

- Символично насилие и контрол. Как можем да различаваме и анализираме подобни скрити и символични форми на насилие? Какъв тип съпротива предизвикват те?

- Насилието в глобална перспектива. В глобален план срещаме насилие, породено от структурни неравенства помежду и вътре в държавите. Дали тези форми на насилие се резултат от икономически, политически или културни неравенства на глобално ниво? Как могат космополитни или други нормативни теории да допренесат за един по справедлив и мирен свят?

Формат на представените текстове:
Статиите трябва да са на английски език. Подробности относно формата може да видите тук: www.distinktion.dk/authors.htm

Специалният брой ще излезе август месец на 2008 г. Крае срок за изпращане на текстовете е 01 януари, 2008. Изпратете файла с Вашия текст на: Повече информация на: www.distinktion.dk

Още подробности може да намерите в английската версия на новината.

Към новина: 27/08/2007 Покана за публикация в "Distinktion", списание за социална теория


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.