Начало > Събития

"Представяне на събитията от проекта "Are" и чешко съвременно изкуство"

02/12/2015

Въведение в съвременното изкуство е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация Отворени Изкуства и галерия Сариев, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Тазгодишното пето издание на образователната платформа в София ще се проведе под мотото Кураторите говорят и ще постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.

Всички лекции са с вход свободен. Желателно е предварително записване с имейл на адрес


2 декември (сряда)
19:00-20:30
 
Публична лекция на Едит Йержабкова и Зузана Блохова (Чехия)
Представяне на събитията от проекта "Are" и чешко съвременно изкуство.

На английски език. Лекцията се организира със съдействието на Чешки културен център София

 
ЕДИТ ЙЕРЖАБКОВА e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на 4-тото Биенале в Прага.

ЗУЗАНА БЛОХОВА е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резиздентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага)

Към новина: 10/09/2015 "Въведение в съвременното изкуство"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.