Начало > Събития

"Законите в юридически и обществен контекст: преди и сега"

29/11/2016

Център за академични изследвания София

има удоволствието да Ви покани на дискусия по темата

Законите в юридически и обществен контекст: преди и сега

Дискусията е по повод книгата „Български истории. Картография на правото в България около 1900 г.“ от д-р Яни Киров

29 Ноември 2016 г. (вторник), 18:00ч.

Конферентна зала на ЦАИ, София, ул. „Стефан Караджа” № 7, ет. 2

Законодателството и законите в България са обект на нестихваща критика. Както след 1878, така и днес законите се творят с шеметно темпо, със съмнително качество и в количество, смущаващо самите специалисти. Ако стремежът тогава е бил да се модернизира обществото чрез внос на модерно право от Европа, днес мотото е хармонизация с европейското законодателство. Европа отново е моделът, a състоянието у нас – до болка познато: лекомислие, недомислие, хаос. Решението се търси в нови и по-добри закони, чието (въз-)действие да бъде по-eфективно и дори предвидимо. Но не e ли това затворен кръг? Може би очакванията ни са твърде високи? Защо са лоши законите? Може би трябва да коригираме представите си за тях? И какво изобщо се случва със закона у нас? Тези и други въпроси ще бъдат тема на дискусията, която ще се опита да постави юридическия дискурс в един по-широк обществен и исторически контекст. Тази цел преследва и книгата на Яни Киров, която ще послужи за основа на дискусията.

Участници: Яни Киров, историк (Dr. Phil., Albert-Ludwigs-Universität Фрайбург), дългогодишен сътрудник в института Макс Планк за история на европейското право във Франкфурт; Проф. д-р Екатерина Михайлова, преподавател в Департамент Право на НБУ, заместник председател на 40-тото и 41-вото Народното събрание; Васил Петров, доктор по право от Софийския университет «Св.Климент Охридски» и съдия в Софийски районен съд.

Модератор: Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт «Отворено общество – София».

Яни Киров e роден през 1973 г. в Бургас. Учи немска филология в София. През 1996 г. се премества във Фрайбург, Германия, където следва антична история и немска литература. След дисертация по римско право (Die soziale Logik des Rechts. Recht und Gesellschaft der römischen Republik. Göttingen 2005) работи в института Mакс Планк за история на европейското право във Франкфурт. Създава и ръководи проект посветен на формирането на модерен правен ред в страните от Югоизточна Европа.

Към новина: 24/10/2016 "Законите в юридически и обществен контекст: преди и сега"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.