Начало > Събития

Теориите за четенето в България

10/04/2017

В навечерието на третия рожден ден на Семинара за хуманитаристи ви каним на разговор около теориите за четенето в България.

Конкретният повод е излезлият специален брой на Littera et Lingua, посветен на рецептивните теориите.

Тук (http://slav.uni-sofia.bg/naum/lilijournal/2016/13/1) можете да прочетете статии на Георги Герджиков, Богдана Паскалева, Катерина Клинкова, Александър Попов и Владимир Полеганов, Катерина Кокинова, както и откъс от теоретичната работа на Ренате Лахман (Германия) върху паметта и литературата (в превод на Велимира Божилова). Като илюстрация на работата на групата включихме и една от най-интересните дискусии до момента (в превод на Георги Герджиков), провокирана от лекцията на д-р Мартин Каплицки (Чехия) върху прагматизма на Джон Дюи и литературната теория на Волфганг Изер. Броят е посветен на Волфганг Изер и възникна в резултат от дискусиите и интересите на работната група по рецептивни теории към Семинара за хуманитаристи, която се събира от февруари 2015 г.

Разговорът ще се фокусира също и върху конференцията в чест на Изер в София през 2000 г., както и работата по различни рецептивни теории у нас.

Включете се и вие в разговора!

10 април от 18:30 до 20:00
ауд. 149, ет. ІV (Ректорат, СУ)


Към новина: 10/03/2017 Теориите за четенето в България


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.