Начало > Събития

Лекция на Атанас Славов: "Парадокси на гражданското участие"

19/01/2018

Център за академични изследвания София има удоволствието да Ви покани на поредната сбирка на семинара "Политики на правовата държава"


Парадокси на гражданското участие


Лектор: Атанас Славов

19 януари 2018 г. (петък), 16:00 ч.

Конферентна зала на ЦАИ, ул. Стефан Караджа № 7, вх. В, ет. 2 
   
Гражданското участие се приема за необходим елемент от архитектурата на съвременната конституционна демокрация. То укрепва легитимността на институциите, разширява представителството на интересите, балансира неизбежните конфликти и противоречия в гражданското общество, доколкото всеки има достъп до процеса на вземане на решения.

Дали обаче в условията на олигархична доминация и пленени институции под фасадата на гражданското участие не се укрепват железните властови механизми; дали гражданското участие не може да служи за поддържане на един мек авторитаризъм; то не се ли превръща в един своеобразен периодичен стрес-тест за статуквото, който повишава неговата дългосрочна устойчивост?  

Д-р Атанас Славов е юрист - конституционалист, преподавател по публично право в СУ„Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу (2016) и доктор по конституционно право на СУ (2009). Неговите изследователски интереси и публикации са насочени към конституционното право и теория, пряката демокрация и гражданското участие, политическата теология, правото и религията.     Съветник по конституционни въпроси на министъра на правосъдието (2014-2015), съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016), конституционен експерт в Съвета по законодателството на Министерство на правосъдието (2012-2014), правен съветник в неправителствения сектор.

Автор на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (2017) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010).     Член на Настоятелството на Института за пряка демокрация, член на УС на Атлантическия съвет на България, член на Настоятелството на Института за изследване на религиозната свобода, член на Българската асоциация по политически науки и други неправителствени организации.

Към новина: 15/12/2017 Лекция на Атанас Славов: "Парадокси на гражданското участие"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.