Начало > Събития

Покана за участие: "Новите утопии"

15/10/2018

Понятието за утопия (а може би трябва да кажем „жанрът утопия“) има исторически условия за възможност. Какви са те и дали са валидни днес? Дали утопията непременно предполага Голям разказ и нормативно понятие за добрия живот? Дали мисли обществото като механично, органично или функционално цяло, дали е проект за социално инженерство или пък е проект за Щастие? Винаги ли е свързана с вяра в историята като линейно развитие, вяра в прогреса, човека, науката? Или всичко това са условия на възможност на абстрактните, но не и на конкретните утопии?
Какви утопии са възможни днес?


Културният център на Софийския университет
обявява CALL FOR PAPERS
за осмата от серията интердисциплинарни конференции, посветени на културната история на съвременността. Темата на конференцията е

НОВИТЕ УТОПИИ

Eжегодните конференции са отворени за млади и утвърдени учени, както и за работещи в областта на културата и изкуствата. Приветстват се общи теми по поставените въпроси, както и анализи и представяния на конкретни социални казуси, специфични научни хипотези, процеси във философията, науката и изкуствата, художествени проекти и произведения.

Конференцията ще започне на 6 декември 2018 г. със сесия в Софийския университет и ще продължи на 7, 8 и 9 декември в Априлци.

Краен срок за кандидатстване: 15 октомври 2018

✉ Предложенията за участие, включващи заглавие на доклада, резюме до 300 думи и кратка библиография, да се изпращат в електронен вид на адрес: [email protected].

Вижте подробно описание на проблемното поле на конференцията тук: http://conference.culturecenter-su.org/

Към новина: 05/07/2018 Покана за участие: "Новите утопии"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.