Начало > Събития

"Красотата, която споделяме"

24/09/2019

Представяне на съвместен творчески процес със семейства от кв. Столипиново

24 – 27-ми септември, 18ч. – 21 ч.,
FLUCA – Австрийски културен павилион
ул. „Отец Паисий” №38, Пловдив
Откриване: Вторник, 24-ти септ., 19:30 ч.

Във вторник, 24-ти септ. в Пловдив се открива „Красотата която споделяме” – уникална изложба на серия художнически книги и обекти създадени съвместно от семейства в кв. Столипиново, художника Хана Роуз (Великобритания) и социалния антрополог Никола Венков (Пловдив). Реализира се с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства” на Национален фонд „Култура” и подкрепата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”.

Творбите отразяват години на взаимно опознаване и творчески обмен между Хана, Никола и членовете на четири семейства от една от най-лишените части на квартала. Заедно те творяха, споделяха и учеха на умения, и най-важното – слушаха другия. Изложбата разкрива художественото майсторство, устойчивостта и красотата създавани всекидневно от хората в Столипиново. Въпреки трудния достъп до условията на живот, които приемаме за базови, като вода, ток и канализация, регулярни доходи, сигурност за бъдещето си и редица други ежедневни предизвикателства, креативността и стремежа към естетика остават важна част от живота тук. Обединяващата тема за Красотата се появи естествено, както и разказите за среща, които пронизват цялата изложба.

„Красотата която споделяме” представя резултати от този процес под формата на ръчно направени художнически книги, съвместно създадени илюстрации отпечатани върху коприна и предмети вплели се в личните отношения, които изграждахме. Художническите книги водят посетителя през различни теми и нива на среща. Една от книгите търси значенията на символите Чукур, които покриват толкова много стени, домове и човешки тела в квартала. Втора книга се фокусира върху ценността на това да овладееш средствата за общуване с другия и да споделяте език. Придружена е от два обекта: ръкописен речник от 27 страници с думи на турски и български, които местна жена сметна за важно да напише за Хана и Никола, както и шал с фрази на френски, които тя искаше да научи за когато се присъедини към сина си във Франция. Отпечатаният шал е красив подарък от Хана, който тя може да носи, но и да използва за справки при нужда. Трета художническа книга документира творческия процес чрез добавяне към направеното от другия и връщането при него. Началната точка е са занаятчийските умения, които някой от местните хора са развили, за да си осигурят прехрана, или просто за да разкрасяват домовете си.

По думите на една жена, самоук експерт по мода и майстор в плетене и шиене: “Аз гледам как са го направили и се уча да направя същото. Само че трябва да измислиш и нещо ново, от себе си да добавиш – като дойдат да го видят хората, да кажат, това е по-хубаво от онова в магазина!”

В процеса на „Красотата която споделяме” семействата в Столипиново станаха сътрудници, учители и артисти. Но повечето от хората, които така топло ни поканиха в домовете си, поискаха да останат анонимни – поради страха и несигурността, в които живеят. Несигурната им ситуация крие риск за всеки стъпил в светлината на публичността да стане жертва на журналистическата ярост, обществения расизъм и пристрастните български институции.

В този труден български контекст „Красотата която споделяме” цели да постигне възможности за грижлив и внимателен диалог. Изложбата среща хора, които рядко напускат своята безопасна махала, с публиката. Самият процес беше съставен от постоянен диалог и внимателен обмен. На финала му всеки участник е еднакво съавтор на творбите, които виждате в представянето.

Уебсайт на авторския колектив: http://duvarkolektiv.art.blog
Официално събитие във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/2358330741092735/

Хана Роуз е художник по социално ангажирани изкуства, базиран между Великобритания и България. В работата си се стреми да развива овластяващи пространства на близост, в които могат да се състоят креативност и себеизразяване. Родена в 1990 г. в Нюкасъл (Великобритания), Хана се обучава при майстора по ситопечат и общностно изкуство Клер Сатоу. От 2011 г. се занимава със партисипативни изкуства: съорганизатор на пътуващо кино, провежда занимания по творчество и езиков обмен за мигранти, както и води отворени работилници към Женската библиотека в Глазгоу и Edinburgh Printmakers. Има специализации по литография, ръчно леене на хартия и арт-терапия. Нейните проекти и изложби са показвани в Glasgow Open House (Глазгоу), Format Gallery (Нюкасъл), The Star and Shadow (Нюкасъл), Tour et Taxis (Брюксел), Peace Paper Studio (Хамбург), Отсреща (Пловдив), Артнюзкафе (Пловдив).

Никола Венков е социолог и антрополог. Основните му интереси са насочени към пресичанията на власт и маргинализация в политическото многообразие на градския живот. За докторската си степен изучава политическите залози около реконструкцията на Женския пазар в София. От четири години опознава сегрегираните общности в кв. Столипиново (Пловдив) и смята, че е още в началото. Работата му включва и сътрудничества с артисти – с екип от 8 творци в документалната инициатива „Невидимият Женски пазар” (2013) и работата му с Хана Роуз от 2017 насам. Ръководител на изготвянето на Гид за творци при намеси в Столипиново и в маргинализирани общности (2016).

Няколко семейства в Столипиново станаха артисти, наши учители и сътрудници. Те донесоха много различни умения и опит. От 6- до 60-годишни – всеки наш партньор изведе проекта още напред. Но повечето от хората, които така топло ни каниха в домовете си, поискаха да останат анонимни – поради страха и несигурността, в които живеят.

Към новина: 18/09/2019 "Красотата, която споделяме"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.