Начало > Събития

"Има ли бъдеще подкрепата за демокрацията по света?"

12/11/2007

Катедра "Политология" - СУ "Св. Климент Охридски"
Институт "Отворено общество" – София,
Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа,
Издателство "Пигмалион" и
Център за либерлани стратегии

ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНЯТ НА ЛЕКЦИЯ НА

ТОМАС КАРОДЪРС
на тема:

“ИМА ЛИ БЪДЕЩЕ ПОДКРЕПАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ПО СВЕТА?”

Повод за публичната лекция е излизането на български език на книгата на Томас Кародърс „Решаваща мисия: Есета за насърчаването на демокрацията”, издателство „Пигмалион”.


12 ноември 2007 г. (понеделник)
от 18.00 часа
ЗАЛА #1, Ректората, СУ „Св. Климент Охридски"

Томас Кародърс е един от водещите американски изследователи и коментатори на американската външна политика и демократичните процеси по цял свят. Той е вицепрезидент и отговаря за международна политика и управление в Carnegie Endowment for International Peace, Вашингтон, САЩ. Основател и директор на програмата „Демокрация и върховенство на закона” към CEIP.

Автор на книги и статии, които не веднъж са били повод за сериозен дебат по теми, засягащи демократичните процеси. Получил образованието си в Harvard College, London School of Economics и Harvard Law School.

В момента преподава в правните департаменти на Централно европейския университет в Будапеща и в Johns Hopkins University School of Advanced International Studies.

„Решаваща мисия: Есета за насърчаваното на демокрацията” (Critical Mission: Essays on Democracy Promotion), издателство Пигмалион, 2007

Нуждата от знание и опит за това как Америка и други страни могат ефективно да разпространяват демокрация по света никога не е била така осезаема. Затова и книгата на Томас Кародърс е толкова навременна и полезна.

Събрани са есета, които засягат теми като ролята на американската външна политика за разпространение на демокрация; основните елементи на подкрепата за демократизация; състоянието на демокрациите по света; поривът на Америка да разпространява демокрация в Близкия Изток.

Книгата разбива митовете за развитието на гражданското общество и очертава възможностите на демократичните процеси в арабския свят. С тезите, застъпени в книгата, авторът предизвиква както политиците, така и изследователите. Книгата съдържа подробна и актуална библиография по темата за насърчаването на демокрацията.

Към новина: 07/10/2007 "Има ли бъдеще подкрепата за демокрацията по света?"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.