Начало > Събития

"Месианистична Персия и 'Четвъртия звяр'"

11/11/2011

Културният център на Софийски университет

ви кани на втората лекция от серията
Български учени в чужбина

Д-р. Юри Стоянов
School of Oriental and African Studies, University of London
ще говори по темата

МЕСИАНИСТИЧНА ПЕРСИЯ И „ЧЕТВЪРТИЯТ ЗВЯР” –
от имперско към апокалиптично противоборство в края на късната античност

11 ноември, петък, от 19:00 часа в Новата конферентна зала на СУ
модератор доц. Цветелин Степанов

Лекцията е посветена на религиозните и апокалиптични измерения на последната „тотална война” между Източната Римска /Византийска/ империя и Сасандиска Персия (603 – 628), т.нар. „световна война” на късно-античния свят. Дългият и изтощителен конфликт е съпроводен със създаването и разпространението на все по-интензивни месианистични и апокалиптични сценарии, в които на Персия, особено в периода след персийското завладяване на Йерусалим и Светите земи през 614 г., е отредена ролята на есхатологичен противник на „Новия Рим”. Въпреки че настъпващите армии на Халифата поемат тази роля в следващите десетилетия, парадигмата на Персия като двигател на месианистични и есхатологични процеси запазва своето периодично актуализирано присъствие, символика и иконография в различни сфери на културата и политическата идеология на християнска Европа. Лекцията е съпроводена с богат илюстративен материал.

Д-р Юри Стоянов е бакалавър и магистър на СУ. Специализира в Оксфорд, защитава доктората си в института Варбург (Лондонски университет) в сферата на историко-религиозните изследвания. Член е на английското Кралско дружество по изследвания на Азия, а в момента работи към Департамента за Средния и Близкия изток, Институт по ориенталистични и африканистични изследвания към Лондонския университет. Бил е директор на Кениън институт в Йерусалим, а понастоящем е старши научен сътрудник към института по археология Олбрайт, Йерусалим. Получавал е награди от Кралската академия на науките за проекти в Близкия Изток и Централна Азия. Член е на издателския съвет на няколко научни списания, изнасял е лекции в много страни по света по въпроси, свързани с взаимодействията между зороастризма, юдаизма, християнството и исляма и днешните им религиозни и политически последици. Автор е на редица статии и на книгите: The Hidden Tradition in Europe, 1994, The Other God, 2000, Defenders and Enemies of the True Cross, 2011. Съ-редактор на книгата Christian Dualist Heresies in the Byzantine World c.650-c.1450 , 1998

Към новина: 09/10/2011 "Месианистична Персия и 'Четвъртия звяр'"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.