Начало > Новини

"България и Република Македония: а сега накъде?"

ЦАИ 04/12/2012

Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) има удоволствието да Ви покани на кръгла маса с участието на македонски и български експерти на тема:

България и Република Македония: а сега накъде?

Неотдавнашното решение на България да не подкрепи даването на дата за преговори за членство в ЕС на съседна Македония създава реална опасност медийните престрелки да прераснат в порочен кръг, в който националистическата реторика от едната страна на границата да подхранва омразата и страховете от другата. Втвърдяването на официалните позиции неминуемо втвърдява и границите и стереотипите, които делят двете балкански земи. Има ли изход от порочния кръг? Каква е ролята на македонското и българското гражданско общество за идентифицирането на общи интереси, на искания към политическите елити и на положителни послания към гражданите от двете страни на Осогово и Огражден?

Тези въпроси са във фокуса на предстоящия дебат с участници: Борян Йовановски (журналист и бивш говорител на президента Борис Трайковски), Огнян Минчев (СУ "Св. Климент Охридски"), Йован Димитров (блогър, Скопие), Антоанетa Приматарова (Център за либерални стратегии, София), Роберто Беличанец (председател на Центъра за медийно развитие, Скопие), Константин Павлов-Комитата (блогър, София)

Модератор:
Димитър Бечев (Директор на ЕСВП - София)

10 януари (четвъртък) 2013, 18.00 ч.
Червената къща, зала "Пеша Николова"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.