Начало > Новини

Стипендия "Кшищоф Скубишевски" за 2013

ЦАИ 14/03/2013

Кшищоф Скубишевски е първият министър на външните работи на Република Полша след възстановяването на независимостта на страната (1989-1993).

Стипендията и дотацията са предназначини за кандидати от Централна Европа, Балканите, балтийските страни, Източна Европа, Русия, Средна Азия и кавказките държави и предоставя възможността за целегодишен индивидуален стаж през академичната 2013/2014 година във Варшавския университет или друго висше училище в Полша.

Целта на стипендията и дотацията е да популяризират демокрацията, спазването на човешките права, върховенството на закона и спазването на правовия ред в международните отношения. Темата на научния стаж е свързана с посочените цели и се отнася към една от следните дисциплини.

* право (по-специално човешките права, конституционно право, международно право),
* политология,
* най-нова история.

За стипендия и дотация се допускат висшисти, както и лица,

* защитили докторска дисертация (или имат значими научни постижения)
* имащи значими постижения в областта на общественото благо, по-специално за популяризиране на демокрацията и правовата държава.

Ще бъдат предпочитани кандидати, ненавършили 40 години. Владеенето на чужди езици, особено английски, е допълнително предимство за кандидата. Владеенето на полски език е препоръчитално. Кандидати, които не владеят полски, но са били одобрени за стипендия, ще преминават интензивен курс по полски преди започване на научния стаж (август и септември)/

Срок за подаване на документи - 15 април 2013 г.

Подробна информация за стипендията и дотацията, осигурени от Института за Източна Европа към Варшавския университет, както и за необходимите документи за кандидатстване, е поместена на полски и английски език на следния сайт: www.skubi.net/stypendium2013.html.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.