Начало > Новини

"Историкът като изследовател, гражданин и човек"

ЦАИ 29/03/2013

Департаментът“История” на Нов български университет, Истoрическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Институтът за исторически изследвания на БАН организират конференция

ИСТОРИКЪТ КАТО ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, ГРАЖДАНИН И ЧОВЕК

посветена на 130-годишнината от рождението и 70-годишнината от смъртта на
професор Петър Мутафчиев (1883-1943)

Нов български университет, 17-18 май 2013 г.

Професор Петър Стоянов Мутафчиев е един от най-значимите български историци от първата половина на ХХ век. Неговите основни изследователски интереси са в областта на медиевистиката, но той предлага и философски, и културологичен поглед към миналото на България, Балканите и Европа. Мутафчиев се изявява не само като академичен изследовател и университетски преподавател, но и като обществен и духовен водач с голям авторитет и влияние през драматичния период между двете световни войни. Откъм чисто човешка страна Петър Мутафчиев е релефно представен в мемоарите на своята дъщеря - академик Вера Мутафчиева, както и на негови колеги.
Годишнините от рождението и от смъртта на Петър Мутафчиев са подходящ повод за хората от академичната колегия, а и извън нея, не само да отдадат почит към неговото дело и да го преосмислят като духовно наследство, но и за да разсъждават за ролята на историка като професионалист и катообществена фигура, за неговата роля ифункции, в неговата собствена епоха и присъствие в живота на следващите поколения.
Конференцията посветена на тези годишнини се организира в Нов български университет, където се пази част от архива на Петър Мутафчиев, а в една от залите, която носи неговото име е създадена малка постоянна експозиция за неговия живот и дело.

Предлагаме разискванията на конференцията да се проведат в следните основни тематични кръгове:

* Историкът като изследовател и популяризатор;
* Историкът като гражданин и общественик;
* Историкът като философ и духовен водач;
* Историкът в неговата епоха и след нея.

Заявки за участие в конференцията може да изпратите до 15 април 2013 г. на адрес: и .


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.