Начало > Новини

"Идеология и литературна рецепция"

ЦАИ 10/06/2013

ПОКАНА

От името на Декана на Филологическия факултет и на катедра „История на литературата и сравнително литературознание” на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” имаме удоволствието да Ви поканим на национална научна конференция, която ще е част от честването на 40 години пловдивска филология.
 
Темата на конференцията е: ИДЕОЛОГИЯ И ЛИТЕРАТУРНА РЕЦЕПЦИЯ

Основна идея на конференцията е да обедини опитите на колегията за проучване на взаимозависимостта между идеология и литературна рецепция както в по-общ теоретичен план, така и в светлината на конкретни казуси. Водещата му методологическа презумпция е, че взаимоотношенията идеология – рецепция трябва да се разглеждат в интердисциплинарен план. Така в обема на проучванията се очаква да се включат набор от идеологии и управленски решения, както и проекции на политическата конюнктура, но също и конкретни художествени прояви. Историко-политическите факти неизбежно се съчетават с художествените, за да произведат натоварени с послания резултати. За тяхното разчитане е уместно да се използват инструментите на рецепцията, тъй като тя засяга всички възможни прочити, които идеологическото получава, но с акцент върху специфично литературните. Очаква се отношението идеология – литературна рецепция да бъде анализирано в основните му аспекти: степените на пропускливост, засягащи определени автори или литературни направления и стилове, специфичното предпоставяне на легитимизиращата ги квалификация, конструирането на литературния канон на възприеманите чужди литератури, както и отделни случаи на манипулативни практики по отношение на преводачите от съответните литератури.
 
Конференцията ще се проведе на 11-12 октомври 2013 година в Пловдивския университет.

Докладите не трябва да надвишават 15 минути. Задочно участие не се приема.

Таксата правоучастие е 40 лв.

Нощувките се поемат от самите участници при предварително заявяване на желание за нощувка в Пловдив.

Краен срок за подаване на заявките – 31 август 2013 г.
Адрес за контакти и заявки:  .
 
Заявките следва да включват: име и фамилия, институция, заглавие, резюме до 1000 знака, e-mail за контакт.
 
С уважение,
Организаторите на конференцията:
проф. дфн Клео Протохристова
гл. ас. д-р Аделина Странджева
гл. ас. д-р Дияна Николова


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.