Начало > Новини

"Българският ХХ в. Колективна памет и национална идентичност"

ЦАИ 08/07/2013

Съставител: Ани Лулева
ISBN: 978-619-176-002-2
година: 2013
страници: 350

Текстовете в сборникa разкриват различни аспекти на взаимовръзките колективна памет – колективна идентичност – национална идентичност в периода на социализма и след 1989 г.

Каква е културата на паметта в съвременното българско общество? Как се променя тя в условията на постсоциалистическа трансформация? Как се интерпретира, възприема и с какви значения се натоварва миналото днес? Как то влияе върху социалните процеси, използва ли се като ресурс за настоящето и бъдещето – това са част от въпросите, които са представлявали интерес за етнолозите, работили по изследователския проект „Българският ХХ век. Колективна памет и национална идентичност“. Проектът е финансиран от МОМН и осъществен в периода 2007–2011 г. Сборникът представя резултатите от изследванията на екипа на проекта и докладите, изнесени на едноименната научна конференция през януари 2011 г. в Института за етнология и фолклористика при БАН в София.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.