Начало > Новини

Непознатите филмови архиви на ДС

ЦАИ 13/07/2013

Непознатите филмови архиви на ДС

проект на Диана Иванова и Весела Ножарова
представяне, прожекция и дискусия

В архивите на Комисията по досиетата се съхраняват над 1000 филма, произведени за различни цели от бившата Държавна сигурност по времето на комунизма. Те са напълно непозната и неизследвана тема в България. Това се дължи на факта, че едва от няколко години тези материали се събират в Комисията по досиетата (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и на нейната администрация), която пък не разполага с техника за тяхното обработване.

В момента достъпни за ползване са ограничен брой дигитализирани филми. Диана Иванова (журналист, автор на фестивала на спомените Goatmilk) и Весела Ножарова (куратор) се натъкват на тези факти през 2012 година, докато работят (съвместно с Георги Господинов и Майа Захариева) по концепция за бъдещ музей на Държавна сигурност в София по идея на досегашния директор на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов.

Филмовите прожекции и дискусии в различни пространства в страната са продължение на тази идея и се случват с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер” и със съдействието на Комисия по досиетата. Прожекция на откъси от три филма, произведени за вътрешно ползване на ДС през 80-е години на XX век и дискусия.

19 септември (четвъртък) 2013, 19.00 ч.
Червена зала, Червената къща


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.