Начало > Новини

"Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот. Март 1943 г."

ЦАИ 16/09/2013

Съставители Румен Аврамов и Надя Данова
Издател: Обединени издатели
София, 2013
Страници:     2002

Документалният сборник на Надя Данова и Румен Аврамов „Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот. Март 1943 г.” разказва за съдбата на 11838 евреи, изпратени в хитлеристките лагери на смъртта в Полша. Изданието разкрива съучастничеството на българската държава в този геноцид, неспособността да се осмисли отговорността в цялата й сложност и бягството в удобните посоки на паметта.

Книгата е издадена с подкрепата на Българския хелзинкски комитет и представлява сборник от документи за депортирането на евреите от окупираните от българската държава земи, които се съхраняват в български архивни фондове.


Том I от сборника представя документи, които показват настъпилите след април 1941 г. промени в стопанския и социален живот на еврейската общност, както и действията на българската администрация.

Том II е посветен на оформянето на замисъла за депортиране на беломорските, македонските и пиротските евреи и на държавните решения, взети за неговото изпълнение. Става дума за сложен процес, който включва дипломатически контакти и интензивни преговори с Германия, законодателна и нормативна подготовка.

Повече информация за сборника, както и изказванията по време на публичното представяне на книгата през лятото може да видите на Портал "Култура".


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.