Начало > Новини

"Да живее демокрацията! 25 години преход в Европа"

ЦАИ 13/12/2013

Публичен дебат по повод 25-та годишнина
от посещението на Франсоа Митеран в София

18 януари 2014
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Ректорат, ет. 1, зала 224

На 18 и 19 януари 1989 президентът Франсоа Митеран закусва с 12 български интелектуалци, между които е и бъдещият президент на Републиката Желю Желев, участва в кръгла маса в Българската академия на науките, посещава 9-та гимназия, удостоен е със званието Доктор хонорис кауза на Софийския университет и се среща със студентите.

Юлия Кръстева придружава президента и съпругата му: "Никой не предполагаше, че Стената ще падне. Знаехме, че системата постепенно се разлага, прояжда се и се разпада, но смятахме, че това ще продължи с години. Сега, отправяйки поглед назад във времето, виждаме, че ситуацията е била доста „назряла“. Тогава се срещахме с дисиденти, разбира се в полулегалност в кафенетата рано сутрин. Но все пак ги срещахме. Спомням си и срещата със студентите в Софийския университет. Франсоа Митеран и Тодор Живков трябваше да разговарят със студенти в голямата амфитеатрална зала. Баха поканени само комсомолци. Но дойдоха и доста други. Един младеж попита Митеран какво мисли за държавите, в които диктатори се задържат на власт против волята на народа. Неудобен въпрос за Митеран, толкова очевидна беше алюзията с Живков. Той отговаря “При определени обстоятелства е по-важно да зададеш някой въпрос, отколкото да получиш отговор.” И наистина, смелостта на този млад човек беше знак за поврата, който назряваше." (http://www.kristeva.fr/comme-un-polar-metaphysique.html).

"Срещата със студентите от СУ "Св.Климент Охридски" е вдъхновяваща. На излизане Митеран споделя със съпругата си, че българската младеж е съзряла за демокрация." (Иво Христов, Митеран, между Волтер и Русо, София, 2000).

Освен ознаменуването на този паметен ден, в Софийския университет ще бъде осъществено нещо повече: публичен дебат с младежите, родени в контекста на новите свободи и дейни участници в изграждането на демокрацията. Трите кръгли маси ще бъдат поле за обмен и размисъл върху края на преходите, европейското приобщаване и мобилизирането на гражданското участие.


Програма

11 ч. – 12 ч. : Откриване
- проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“
- г-н Тиери Репентен, министър по европейските въпроси Дебат с публиката

12 ч. – 13.30 ч.: Краят на прехода?

Периодите на преход след 1989: как се развиха институциите и икономиката? Поява на гражданското общество, ново отношение към държавата... В бившите комунистически страни демокрацията страда от слабата правова държава. Нови опасности заплашват всички европейски страни, но най-вече младите демокрации: популизъм, липса на толерантност, ескалация на крайностите

Участници: Алфредо Фосколо (бивш политически затворник, участник в изграждането на историческата памет), Михал Хавран (словашки блогър), Ивайло Знеполски (бивш министър на културата, Софийски университет); специалист от Францияю

Модератор: Антоний Гълъбов (Нов български университет)

Обеден коктейл

14.30 ч. – 16 ч. : За да се справим с предизвикателствата... Европейският съюз?

След присъединяването към Европейския съюз, който е общност на обмен на практики и на идеи, какви са новите пречки и/или необходимата подкрепа? Каква е България в Европейския съюз: какъв е проектът на България за Европейския съюз и какъв е проектът на Европейския съюз за България? Уместен ли е въпросът за съвместимостта на съвременна България с общността на Европейския съюз?

Участници: Георги Димитров (катедра Европеистика, Софийски университет), Силви Кауфман (журналист, в. Льо Монд), Ингрид Шикова (катедра Европеистика, Софийски университет), Антоний Тодоров (департамент Политически науки, Нов български университет)

Модератор: Любов Панайотова (директор на Европейски институт, София)

Кафе-пауза

16.30 ч. – 18 ч. : Къде е мястото на гражданите?

Ролята на новите форми на демокрация за гражданското общество в политическия преход след 1989 година. Развитието на гражданствеността и мобилизацията на общностите – перила на демокрацията или преддверие на политиката? Новите очертания на ангажираността. Къде е мястото на гражданите, изправени пред различните форми на популизъм?

Участници: Десислава Бошнакова (блогър, Нов български университет), Светла Енчева (блогър) и група студенти от Софийския университет

Модератор: Анна Кръстева (департамент Политически науки, Нов български университет)


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.