Начало > Новини

“Езикови идентичности в действие – изследване на разказите на сефарадски евреи в България”

ЦАИ 10/04/2014

Център за академични изследвания София има удоволствието да Ви покани на представянето на д-р Леа Давчева: “Езикови идентичности в действие – изследване на разказите на сефарадски евреи в България”.

Представянето ще се състои на 16 април 2014 (сряда) от 17:00 ч. в конферентната зала на Центъра, на адрес: София, ул. „Стефан Караджа” №7, вх. В, ет.2.

Една значима част от членовете на сефарадската еврейска общност в България знаят езика ладино или както го наричат в самата общност – джудезмо. Като изследователи, ние търсим как хората от тази общност черпят от своите възможности в български и в ладино, за да  живеят и да общуват във и отвъд българското общество. Проучваме зоните на междуличностно общуване посредством техните преживявания и житейски опит.

Нашите собствени истории - двама изследователи, израстнали различно и различно свързани с ладино - са също част от проекта.  Изследването включва няколко езика и поражда въпроси за превода и представянето на личните разкази. 

Това, което досега откриваме е, че нашите участници използват творчески и изобретателно богатството от възможности, с които разполагат в ладино. Той е  традиционният за тях език на културна обвързаност, макар и застрашен от забрава. В същото време те компетентно и непрекъснато представят себе си на български – език, който за предшествениците им е бил повече средство за функционално общуване и практически взаимодействия и по-малко език на културна обвързаност.

Изледваме езиковите идентичности на разказвачите в пет зони на себеизразяване и общуване:
* вътрешно-личностна --- зона на вътрешен диалог;
* на дома --- зона за семейството (особено важна през детството и възпитанието);
* локална --- зоната на сефарадската общност в България;
* диаспората --- зоната на по-широката сефарадска общност (включваща медиирани начини на комуникация посредством вестници, литература, списания); и
* международна --- световната общност на испаноговорящите.


Д-р Леа Давчева е обучителка и коуч. От 2007 г ръководи компанията АХА моменти – център за междукултурно учене, образование и изследвания (www.ahamoments.eu).
Леа работи с хора от много професионални сфери и контексти, за да могат те да се представят компетентно и да стигнат там, където искат да бъдат. Наскоро създаде онлайн курс за междукултурността на младежката мобилност. С Ричард работят заедно по няколко изследователски проекта.

Д-р Ричард Фей преподава в педагогическия факултет на Манчестерския университет. Специализира в областта на междукултурната комуникация и наративни изследвания. Напоследък разработва курсове в областта на глобалното гражданство. Ръководи университетския Клезмер ансамбъл.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.