Начало > Новини

"Постмодерната държава"

ЦАИ 14/03/2014

Българска асоциация за политически науки
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Катедра „Политология“
Френски институт в България
Екип Е-гражданственост

Лекция на Жак Шевалие
Университет Париж 2 - Асас

Постмодерната държава


17 април 2014, 15 – 17 ч.
в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, заседателна зала No 1
Вход свободен, с консекутивен превод

Дискутанти: Румяна Коларова, Ръководител на катедра „Политология“,
Анна Кръстева, ръководител на екипа на Е-гражданственост,
& Ивайло Дичев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

В зората на третото хилядолетие всичко се случва така, сякаш съвременните общества са претърпели дълбока трансформация спрямо принципите си на организиране. Сякаш сме навлезли в нова ера, в която цялата социална архитектура е подложена на предефиниране и то с цената на силни трусове – „модерното“ общество, започващо от Запада и разпостранено на планетарно ниво, вече се измества от едно ново общество, вкоренено в модерността, но с различни характеристики, което наричаме „постмодерно“. Промените, които засягат държавата, са само един аспект от наблюдаваната трансформация и в този смисъл са неделима част от масовите вълнения, които разтърсват обществото. Навлизането на държавата в ерата на постмодерността се проявява в поставянето под въпрос на класически присъщи нейни качества, без същевременно да се очертават контурите на нов постмодерен държавен модел. Обликът на постмодерната държава е белязан от несигурността, сложността и неопределеността. За да я анализираме, достатъчно е да изолираме определени аспекти - белег, показател, очевиден признак на тази нова неопределеност. Преконфигурирането на държавните институции и съответните трансформации в правната концепция са израз на по-дълбоко разместване и предефиниране на политическите връзки.

Жак Шевалие, роден през 1943, е професор в Университета Париж Пантеон-Асас (Париж 2). След като основава и ръководи в Амиен Университетския център за административни и политически изследвания на Пикардия (CURAPP-CNRS), от 1999 той ръководи Научния изследователски център по административна наука в Университета Париж 2 (CERSA-CNRS). Член е на редакционната колегия и на научния комитет на редица научни списания, автор е на много публикации в областта на публичното право, на административната и политическата наука, на теорията на правото и държавата. Заемал е длъжностите председател на комисията за подготовка на Хартата за управление на Пощите (1983-1984) и член на Комисията за размисъл за обществената телевизия (27 май – 21 септ. 1993). Понастоящем е член на Научния съвет на областта Ил-дьо-Франс (от 2010), на Съвета на Националната фондация по политически науки и на Комитета за история на Висшето училище по администрация на Франция (ENA). Издава „Правова държава“ (5-то издание, 2010), „Административна наука“ (4-то издание, 2007), „Обществената услуга“ (9-то издание, 2012), „Постмодерната държава“ (4-то издание, 2014).


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.