Начало > Новини

"Анонимна хроника за графовете Булгари"

ЦАИ 08/12/2014

Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН и издателство „Парадигма“ ще представят на 15 януари 2015 г.( четвъртък) от 17. 00 ч. в заседателната зала на ИБЦТ, ул. „Московска“ № 45 книгата

„АНОНИМНА ХРОНИКА ЗА ГРАФОВЕТЕ БУЛГАРИ (края на ХVІІ век)
увод, превод и коментар Пенка Данова.

Акад. Васил Гюзелев и проф. д.и.н. Христо Матанов ще представят изданието.

През 2010 г. гръцкото издателство „Естия“ отпечата една анонимна хроника, открита в семейния архив на фамилията Булгари от о. Корфу. Оригиналът на двата новооткрити ръкописа е на италиански език. В изданието фигурира и превод на новогръцки. Пенка Данова преведе и коментира този текст на български, тъй като гръцкото издание вече основателно привлече интереса на широка публика и у нас. В книгата средновековните български владетели са представени като предтечи на фамилията Булгарии и съдържа основните моменти от средновековната история на България.

Хрониката Булгари е първият книжовен паметник, съставен на модерен европейски език, в който се говори изключително и само за историята на българите, за земите, които те населявали, за храбрите им войнствени царе, за покръстването, за възхода и паденията на един народ и неговите владетели.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.