Начало > Новини

"Католическата църква и усташкият режим в Хърватия (1941-1945)"

ЦАИ 14/12/2014

Институтът за балканистика с Център по тракология ще представи на 20 януари 2015 г. /вторник/ от 16.00 ч. в сградата на Института на ул. „Московска” №45 книгата на

доц. д-р Ирина Огнянова

„Католическата църква и усташкият режим в Хърватия (1941-1945)”
(Парадигма, 2014).

Монография е посветена на проблема за отношенията между Католическата църква и усташкия режим в Независимата държава Хърватия през 1941-1945 г. Дейността на църквата е изследвана всестранно – показана е както подкрепата й на идеята за хърватската държавност и независимост, така и опозицията й на крайнонационалистическата политика на усташката организация (особено към антисръбската и антисемитската й насоченост). Католическата църква е представена в ролята на защитник на хърватските национални интереси по време на немската и италианската окупация на страната. Обоснована е тезата, че нейното ръководство няма единно официално становище по отношение на усташкото управление. Привеждат се убедителни доказателства, че между нисшия и висшия клир често съществуват големи различия и дори несъвместимост в позициите по наболелите национални въпроси в страната. В монографията са очертани и сложните и противоречиви отношения между Ватикана и Независимата държава Хърватия.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.