Начало > Новини

"Състоянието на демокрацията в България: Политически партии и гражданско общество през последните 25 години"

ЦАИ 05/05/2015

ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАУЧНИ РАЗРАБОТКИ:

Семинар по политически науки по случай годишнината от първите демократични избори в България през 1990 г.

Състоянието на демокрацията в България: Политически партии и гражданско общество през последните 25 години


17-ти юни, 2015, 9:30-16:30

Американски университет в България, Елиеф център, Студентски град, София,

В научната литература е широко утвърдена силната взаимовръзка между партийната система и състоянието на гражданското общество, както и по-общо – нивото на гражданска политическа активност. Съвременната партийна система в България е продукт на развитието през 80-те и 90-те години на миналият век на дисидентски  формации и едно-проблемни групи, както и на влиянието на Българската Социалистическа Партия (БСП) след нейната победа на изборите през юни 1990. БСП остана най-влиятелната и сплотена политическа партия до 1997, след което бе последователно побеждавана от коалиции представляващи комбинации от десни партии  и влиятелни политически персонажи. След 1997г, възхода и падението на тези коалиции на няколко пъти промени партийната система в България. През последните години обаче, политическа активност от страна на гражданското общество, както и от едно-проблемни кампании представлява предизвикателство за всички утвърдени политически партии.

Този семинар има за цел да отчете пулса на българската демокрация, като отдели специално внимание на връзката между политическите партии и гражданското общество, както и на следните въпроси. До каква степен избирателните платформи на политическите партии отразяват обществени мнения и проблеми? Какъв е опита на формации на гражданското общество, включително на бизнес средите, професионални и неправителствени организации когато се опитват да влиаят на разговорите между политическите партии - както тези на власт, така и на опозиционните. Защо често се оказва че установените политически партии са в противоречие с гражданското мнение и общество? В кои области връзките между тези два вида политически групи са по-малко проблемни и позволяват дискусия на предложения които да се превърнат в проекто-закони? При силно фрагментирана медийна среда, включително преса, радио, телевизионни и социални мрежи, как общуват политическите партии и гражданското общество?

Организаторите на този семинар имат за цел да съберат на едно място научни работници като и докторанти занимаващи се с тази тема, да обсъдят съществуващи научни разработки, и да проучат пренебрегнати тематики. Ще се приемат проекто-предложения както на английски така и на български, а семинарът ще се проведе и на двата езика. Желаещите да представят своя разработка във формата на научен доклад (между 5,000-10,000 думи) на тема съответстваща на тематиката на семинара са поканени да изпратят заглавие и резюме (150-200 думи) на организаторите, с краен
срок 8-ми май.

Срокът за предаване на готовите разработки е 8-ми юни. Участниците който представят свой научен доклад ще бъдат поканени да обсъдят доклад на друг участник.

Желаещите да участват в семинара без да представят доклад, да обсъждат, или да се включат като модератори, ще могат да се включат в зависимост от наличността на места.

Организатори:
Шел Енгелбрект
Swedish Defense University &
Södertörn University


Петя Костадинова
University of Illinois at Chicago


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.