Начало > Новини

"Ускоряване: промяната на времевите структури в модерността"

ЦАИ 18/09/2015

Автор: Хартмут Роза
Издателство: Критика и хуманизъм
София: 2015

Професор Хартмут Роза (1965) е автор на един от най-големите бестселъри в социалните науки през последното десетилетие. Книгата се нарича УСКОРЯВАНЕ и събира огромен брой доказателства от различни сфери за типове социални промени, които социологът и културният теоретик Роза проницателно обяснява с промяна във времевите структури на настоящето (едно дълго настояще, чийто сегашен момент той нарича „късна модерност“). Забележителният синтез на данните води до категориално конструиране на нещо, което бихме могли да наречем следваща стъпка в развитието на критическата социална теория.

Накъде върви – или накъде ни носи вече неудържимо – ускоряването на времето? Книгата, която спечели световна слава на автора си, дава своите посоки за мислене над този въпрос, а професор Роза ще ни представи и предстоящата си работа, чийто немски оригинал се подготвя за публикуване и която е неговият личен и теоретичен отговор на въпроса за „спасението“ от ускоряването.

Книгата за ускоряването е в ръцете ни на български език, дело на Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм в превод на Светла Маринова.

Хартмут Роза е професор в университета „Фридрих Шилер“, Йена, гост-професор на университети в Европа и САЩ. Освен книгата „Ускоряване. Промяната на времевите структури в модерността“, излязла в Германия през 2005 г., той е автор на „Отношения със света в епохата на ускоряване“ (2012) и „Ускоряване и отчуждение“ (2013).


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.