Начало > Новини

"Exodus: Европа?! В криза ли е социалната солидарност в Европа днес?"

ЦАИ 27/09/2015

Европейска мрежа на центровете за дебат "Време да говорим" (Time to talk) представя:

Exodus: Европа?!
В криза ли е социалната солидарност в Европа днес?

дебат

Жени, деца, мъже и старци продължават своя път пеш, през море  с лодки или с  ремаркета на смъртта към мечтаната Европа - тази, която виждат като изход от войната, диктатурите или просто мизерията. Всичко това става докато европейските лидери говорят за мерки за справяне с притока на имигранти,  за ускоряване на депортациите, за намаляване на времетраенето на бежанския статут, за въздействие върху държавите от Близкия изток и Африка, които са източник на бежанци, да приемат хората обратно. Европейският съюз обмисля да отдели милиони евро (800 милиона евро до 2020 г. само за  операции по депортирането) за справяне с бежанската криза и за създаване на регистрационни лагери по границите на ЕС или в трети държави. Общественото мнение е разделено - от "не ги искаме", през: "искаме само християните", до "срам от Крепостта Европа".

Постижим ли е балансът между ценностите на хуманизма, според които всеки човек има универсални права, и  прагматизма? Доколко социалните системи на различните европейски държави ще издържат? Доколко влизането на тези хора застрашава сигурността? Доколко бежанската криза изправя модела на консенсуса в ЕС под въпрос? Дали връщането към стените по границите е симптом за разпад на ЕС и дали BrExit ще замени GrExit-а след изказването на френския президент? Защо, ако на Запад въпросът е как да се справим, у нас въпросът е за Залеза на Запада?

Своите визии по вечния въпрос какво да се прави ще сблъскат Мария Спирова, част от движението "Новите европейци" от Оксфорд (публицист и криминолог Msc от Университета Оксфорд), Огнян Минчев (политолог), Ангел Джамбазки (депутат в Европейския парламент) и Нидал Хлайф (сириец, журналист, живеещ в България).

Модератор:  Ирина Недева (Център за култура и дебат "Червената къща" и БНР).

29. октомври (четвъртък) 2015, 18:30

Червената къща, Червена зала

Серия дебати: този дебат е с подкрепата на програмата Европа за гражданите на Европейската комисия и е част от международна серия от дебати, които се случват в различни градове на Европа, включително Барселона, Братислава, Брюксел, Лондон и София върху предизвикателствата през европейските ценности и бъдещето на Европа.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.