Начало > Новини

"Може ли науката да вреди?"

ЦАИ 08/11/2015

 14 декември 2015 (понеделник)
18.30 – 20.00 ч.

Дебат във Френския институт в България
пл. „Славейков“ 3 , София 1000
Вход свободен, симултанен превод френски / български

Срещите на бъдещето с Хайнц Висман
 
Може ли науката да вреди?

„Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно – да ни отчуждят.

Публичният дебат, озаглавен ‘‘Може ли науката да вреди?‘‘, ще се проведе на 14. декември, понеделник, от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт. Хайнц Висман, философ и филолог, и Кирил Шопов, философ и политолог, професор във Великотърновския университет, ще представят своите гледни точки по темата за развитието на науката и нейните граници.

В сутрешните часове от 10.30 до 11ч. по вълните на Българското национално радио в предаването „Хоризонт до обед“ Хайнц Висман и Кирил Шопов ще дебатират по същата тема с журналистката Ирина Недева.

Хайнц Висман преподава философия в Сорбоната от 1962 г. до 1978, когато е назначен във Висшето училище по социални науки (EHESS) и в момента е почетен ръководител на научни изследвания там. От 1986 до август 2007 е главен редактор на поредицата „Пасажи“ в издателството Едисион-дю-Серф. От 1991 до 2000 г. ръководи Протестантския институт по интердисциплинарни научни изследвания в Хайделберг, Германия (FEST).
През 2013 г. публикува « Partager la science, l’illettrisme scientifique en question » и « La science en jeu » (2010) в издателство Акт Сюд. /Споделянето в науката: въпросната научна неграмотност и Науката в действие/


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.