Начало > Новини

Дискусия и представяне на проекта „Мултиполис – образите на града”

ЦАИ 07/05/2016

10 юни 2016 от 18:00 часа
Софийски университет
Нова конферентна зала
Ректорат


През 2016 г. the fridge стартира проекта
„Мултиполис – Образите на града”, който цели да изследва града в разнообразието му от значения, образи и метафори, градът като обиталище, сцена, споделено пространство, история и архетип. „Мултиполис – Образите на града” е интердисципинарен експеримент, който събира млади художници, хуманитаристи и музиканти, които заедно да проучват градски проблеми и да създадат съвместни творчески проекти.
За целта през месец април беше отворена покана, в която се включиха над 30 кандидати.

Участници: Ева Мария Иво Иванова, Ивайло Динев, Ралица Стоянова, Ренета Бакалова, Вълко Чобанов, Мартин Пенев, Георги Шаров, Мария Цанева, Йоана Робова, Петър Пармаков, Джорджия Николова, Никола Маринов.
В последния месец те се включиха в дискусии, обсъждания и групови обиколки заедно със своите ментори д-р Димитър Божков, Леа Вайсова, д-р Илия Граматиков, Лъчезар Бояджиев, д-р Красимир Терзиев и Павел Найденов.

В процеса на работа се обособиха различни теми и проблеми – фокус на вниманието и бъдещите проекти на участниците. Избягвайки традиционните дискусионни теми (били те за скандалните нови или стари паметници или градския транспорт), участниците и менторите се съсредоточиха върху по-малко популярни и проучени проблеми, създавайки по този начин своеобразна „картография на невидимите ” - квартали, сгради, общности и болезнени точки. Локациите, по които участниците работят включват кв. „Христо Ботев”, районът на хотел „Арена ди Сердика”, Студентски град, сградата „Вертиго” и кв. „Манастирски ливади” и Градска баня Панчарево.

На 10 юни от 18:00 ви каним на публичното представяне на проекта и неговите междинни резултати. В събитието ще бъдат представени част от изследваните досега райони и бъдещите проекти на участниците, както и документация от досегашните проучвания, обиколки, данни от взетите интервюта и т.н. Темата на последвалата дискусия, ще бъде за това да мислим града – не просто като съвкупност от различни пространства-обиталища (някои от които може и да не ни се иска да виждаме), а като силно чувствителна повърхност, възприемаща релефа на своите обитатели до най-малкия детайл.

В отворената дискусия публиката ще може да се включи с мнения и въпроси за районите във фокус, както и да допринесе за обогатяването на картфографирането с предложения за нови невидими локации.
Дискусията е част от дългосрочната стратегия на проекта „Мултиполис – Образите на града” за обогатяване и разширяване на творческия и научен диалог за София и насочването на вниманието към неизследвани проблеми и територии.

Организатор: the fridge
http://the--fridge.blogspot.bg/


Проектът се осъществява с финасовата подкрепа на
Столична община Програма „Култура”
В партньорство с „Културен център” СУ “Св. Климент Охридски”


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.