Начало > Новини

"Хора срещу роботи: роботът ще замени ли човека?"

ЦАИ 21/05/2016

Дебат във Френския институт в България пл. „Славейков“ 3 , София 1000
Вход свободен, симултанен превод френски / български

Срещите на бъдещето с Реймон Фурние

Хора срещу роботи: роботът ще замени ли човека?


„Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно – да ни отчуждят.

Публичен дебат на тема „Хора срещу роботи: роботът ще замени ли човека?“, ще се проведе на 27 юни (понеделник), от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт. Френският учен Реймон Фурние и акад. Чавдар Руменин, ще говорят за предизвикателствата и резултатите, свързани с прогреса на науката и роботиката.

В сутрешните часове от 10.30 до 11ч. на вълните на Българското национално радио в предаването „Хоризонт до обед“ Реймон Фурние и Чавдар Руменин ще дебатират по същата тема с журналистката Ирина Недева.

Реймон Фурние отговаря за стратегическите партньорства на Комисариата по Атомна Енергетика и Алтернативни енергии в Париж. Специалист по новите технологии, научните му интереси са преди всичко в обастта на виртуалната реалност, интерактивните системи, нанотехнологиите и роботиката.

Чавдар Руменин е български учен и виден специалист в областта на роботиката и мехатрониката. От 2012 год. е академик към Българската Академия на науките. Ръководи Института по системно инженерство и роботика.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.