Начало > Новини

“Цигарите през Студената война: Рекламите на тютюневи продукти и срещите между Изтока и Запада”

ЦАИ 29/06/2016

Център за академични изследвания
има удоволствието да ви покани на

публичната лекция на тема:

"Цигарите през Студената война: Рекламите на тютюневи продукти и срещите между Изтока и Запада"

на проф. Мери Нюбъргър
Катедра "Славистични и евразийски изследвания" към Университета на Тексас, Остин, САЩ

Лекцията ще се проведе в конферентната зала на Център за академични изследвания

на 7 юли (четвъртък) от 17:30 на ул. Стефан Караджа 7, вх.В, ет.2

Лекцията е посветена на еволюцията в маркетинга на цигари в България и САЩ в контекста на различни системни ограничения и обстоятелства. И по-специално ще стане дума за това как представите за "добър живот", противопоставени на тези за "общото благо", са вдъхновявали различни дискурси и практики, свързани както с пушенето, така и с рекламирането му. Ще проследи пътищата, по които цигареният маркетинг в комунистическа България започва да се развива в момент, когато рекламирането на цигари в САЩ започва драстично да се ограничава.

Проф. Мери Нюбъргър е историк, директор на Центъра за руски, източно-европейски и евразийски изследвания (CREEES) и ръководител на Катедрата за славистични и евразийски изследвания към Университета на Тексас в Остин. Тя е автор на книгата "Ориентът отвътре: Мюсюлманските малцинства и изграждането на нацията в модерна България" (Cornell 2004) и "Балкански дим: Тютюнът и изграждането на модерна България" (Cornell, 2012). Проф. Нюбъргър е съ-редактор с Паулина Брен на "Разопаковането на комунизма: Потреблението в Източна Европа по време на Студената война" (Oxford, 2012), както е и автор на редица статии върху българската история по теми, вариращи от пола и материалната култура до етнически идентичности и потребление. В момента е съ-редактор заедно с д-р Ричард Евънс на Journal of Contemporary History.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.