Начало > Новини

Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок (1944-1989)

ЦАИ 20/09/2016

Комисията по досиетата в партньорство с Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Ви канят на представянето на 26-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС“

Държавна сигурност и разузнавателните служби
на страните от Източния блок (1944-1989)


Премиерата ще се състои на 25 октомври 2016 г. от 17.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски“, Зала 1.

Сборникът „ДС и разузнавателните служби на страните от Източния блок (1944-1989)“ е естествено продължение на публикуваните вече документи, свързани със сътрудничеството на Държавна сигурност с партньорите й от КГБ и ЩАЗИ. Основната цел на настоящото издание е на фона на главните за Варшавския пакт задачи и направления, да се откроят националните цели на всяка от страните-членки и да се проследи доколко те са били в състояние да влияят на общия политически курс на съюзните държави.

При съставянето на документалния сборник е направен опит за представителен подбор с публикуването приоритетно на документи, осветляващи въпроси, които по една или друга причина досега са оставали встрани от главните теми, обект на научни изследвания. Това са предимно документи, отразяващи влиянието на проблемите в националните икономики на държавите от Източния блок върху политическата стабилност на Варшавския пакт,  както и такива, разкриващи съветско-китайските отношения като важен и определящ фактор в съвместната работа на партньорските страни. Съществено място сред подбраните документи в сборника е отредено на онези, които осветяват механизмите за вземане на решения в пакта, координацията между страните-членки, определянето на основните приоритети в работата им.

Без съмнение интерес ще предизвикат както самите архивни документи, така и въпросите, които те повдигат.

Книжното тяло на сборника „ДС и разузнавателните служби на страните от Източния блок” включва 106 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание – 281.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.