Начало > Новини

Дискусия: "Предизвикателствата пред съвременна Европа и Украйна"

ЦАИ 21/10/2016

ДИСКУСИЯ

Предизвикателствата пред съвременна Европа
в контекста на „Революцията на достойнството“ в Украйна


Кога: 25 октомври, вторник, 9.30 ч. – 13.30 ч.
Къде:
Център за култура и дебат „Червената къща“ - Червена зала, ул. „Любен       Каравелов“ № 15, вход свободен до запълване на местата

Организатори: Полският институт в София в сътрудничество с Посолството на Република Полша и Посолството на Украйна в България, съвместно с Червената къща и Института за регионални и международни изследвания ИРМИ
 
 Участват:
Мустафа Джемилев (Украйна), Ярослав Хрицак (Украйна), Уршула Дорошевска (Полша), Кшищоф Становски (Полша), Огнян Минчев (България), Весела Чернева (България).
 
І дискусионен панел 9.30 – 11.15

Основни перспективи на развитието и модернизацията на Украйна
Участват: Мустафа Джемилев, Уршула Дорошевска
Модератор: Огнян Минчев
 
ІІ дискусионен панел 11.30 – 13.30

Ролята на гражданското общество в подкрепа на трансформацията в Украйна
Участват: Ярослав Хрицак, Кшищоф Становски
Модератор: Весела Чернева
 
 
Мустафа Джемилев – украински политик, съветски дисидент, един от лидерите на кримскотатарското национално движение, дългогодишен председател на Меджлиса на кримските татари и на Съвета на представителите на кримскотатарския народ, депутат във Върховната рада на Украйна. По време на Кримската криза Джемилев подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава резултатите от референдума за статута на Крим.
 
Ярослав Хрицак – украински историк, професор, ръководител на Катедрата по история на Украйна в Украинския католически университет в Лвов, главен редактор  на научното списание “Ukraina Moderna”. Автор на над 400 публикации, посветени на историята и идентичността на Централна и Източна Европа.
 
Уршула Дорошевска
– полска социоложка, дипломат и обществен деец, опозиционер по време на ПНР, посланик на Полша в Грузия (2008-2013). От 2015 г.  съветник на президента на Република Полша.
 
Кшищоф Становски – председател на Фондация за международна солидарност. Бил е заместник-министър в Министерството на образованието, а след това в Министерството на външните работи. Автор на програми за обучение и на публикации, посветени на гражданското образование и дейността на неправителствените организации. По време на военното положение член на регионалното ръководство на Профсъюза „Солидарност“, политически затворник. 
 
Весела Чернева – старши анализатор и директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.
 
Огнян Минчев – политолог, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“, директор на Института за регионални и международни изследвания. Автор на множество анализи по вътрешна и международна политика.
 

 
ФИНИСАЖ


на документалната изложба
„Мустафа Джемилев – несломим защитник на свободата и човешките права”

с участието на Мустафа Джемилев, Ярослав Хрицак, Уршула Дорошевска,
Кшищоф Становски
 
Кога: 25 октомври, вторник, 17.30 ч.
Къде: Полски институт – ул. „Веслец“ № 12, вход свободен
 
Изложбата показва образа на Мустафа Джемилев, водача на кримските татари, съветския дисидент, човека, който в борбата си за правата на своите сънародници последователно защитава универсалните идеали за свобода, демокрация и човешки права в света. Мустафа Джемилев е икона на националното движение на кримските татари. Неговата биография, 15-те години по съветските затвори и лагери, несломимостта и моралността му го поставят редом с такива видни световни личности като Лех Валенса и Вацлав Хавел.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.