Начало > Новини

"Държавна сигурност и българската енергетика (1944 – 1991)"

ЦАИ 10/10/2016

Комисията по досиетата в партньорство с Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Ви канят на представянето на 33-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС“

Държавна сигурност и българската енергетика
(1944 – 1991)


Премиерата ще се състои на 15 ноември (вторник) 2016 г.
от 18.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски“, Зала 1

Комисията по досиетата представя документалния сборник от поредицата „Из архивите на ДС“ Държавна сигурност и българската енергетика (1944 – 1991)

Енергетиката е важен структуроопределящ отрасъл, чието балансирано функциониране е в основата на всяко съвременно производство и осигурява бита на хората. Предвид значението на отрасъла за икономиката на страната, МВР е в тясна връзка с Министерство на енергетиката и регулярно му предоставя сигнално-предупредителна, констативна и друга важна информация.

Първостепенна задача на българските служби е прочистването на обектите от минната промишленост и централите от „вражески елементи“, които при усложнена обстановка могат да затруднят електроснабдяването на страната“. Една от основните задачи на ДС по обезпечаването на енергетиката е да следи за сигурността и безопасността в работата на енергийните обекти и тяхното безаварийно функциониране. В случай на аварии оперативните работници са длъжни да проведат разследване, като проверят дали има умисъл (диверсия) и отправят предложение за търсене на съдебна отговорност на виновните лица в най-кратки срокове. Също така се провеждат мероприятия за предотвратяване на вземането на неизгодни за страната решения или сключването на подобни сделки. ДС контролира срещите и контактите на български енергетици, за да не се допусне изтичането на държавна и служебна тайна.

Книжното издание на сборника съдържа 114 документа, а разширеният му електронен вариант – 326. Документите са подредени по хронологичен принцип. Основно са подбрани оперативни документи от центъра и областните дирекции на МВР, както и от служебния архив на министерството.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.