Начало > Новини

Нова книга: "Художникъ". Спомени и факти за създаването на сп. Художник

ЦАИ 15/03/2017

Автор: Павел Генадиев
Съставител, автор на предговора и научен редактор: проф. д-р Милена Георгиева /Институт за изследване на изкуствата - БАН/
София: Образование и наука
2016

Спомените на издателя Павел Генадиев открехват завесата на славна за България културно-историческа епоха, наситена с важни събития и силни персонални изяви, епоха, в която страната ни се стреми към бърза европеизация.

Те ни показват как по страниците на емблематичното сп. "Художник"  (1905-1909) се осъществяват общите идеи на писатели, поети,  художници, музиканти, критици, как се оформя  визуалното лице на списанието и колко много е държал издателят на присъствието на изобразителното изкуство в него. Ценни наблюдения, опити за скициране на индивидуални портрети, лични разсъждения и оценки, някои дори с голяма доза субективизъм са вплетени в тези непубликувани ръкописи за художниците-сътрудници, заедно с вълнуващия разказ за създаването на едно от първите значими литературно-художествени списания в България.

"Художник" - списанието на ранния български модернизъм в слово и в образ, и на неговия дързък, убеден в правотата си издател и редактор.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.