Начало > Новини

"Легитимирането на войната: пропаганда, политика и война през модерността"

ЦАИ 27/09/2007

Покана за участие в интердисциплинарна конференция,
Департамента по история на Университета в Кент,
Великобритания,
8-10 юли 2008 г.

В модерния свят пропагандата е синоним на война - битка за сърцата и умовете, която заема централно място във военното и гражданско планиране. Настоящата конференция има за цел да въведе по-широка, сравнителна перспектива към въпросите на "легитимната" и "справедлива война" като засяга обществените, политическите, военните, културните и икономическите аспекти на войните от Наполеон до тази в Ирак. Въпреки че конференцията е историческа по фокус, съществува естествена връзка между минали усилия за легитимиране на войната и някои съвременни действителности преди всичко в Близкия Изток и Източна Европа.

Темата на конференцията стимулира интердисциплинарния подход, способен да обогати историческия поглед с този на военните и медийни специалисти. Изследователите ще имат възможност да сравнят и противопоставят хипотези, изхождащи от различни хронологически, тематични и методологически позиции и така да проследят раждането и развитието на понятието за легитимна война през модерността. Тази конференция е първото значимо научно събитие, което засяга тези проблеми, и организаторите се надяват чрез нея да се установят контакти и родят идеи, основа на бъдещо научно сътрудничество.

Краен срок за подаване на участие: 10 декември 2007 г.

Работен език: английски

За връзка:
Jackie Waller
School of History
Kent University
Canterbury CT2 7NX
UK
Email:


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.