Начало > Новини

Двойна премиера и дебат по книгите: "Големият регрес" и "Купеното време"

ЦАИ 02/03/2017

Заповядайте за двойна премиера и дебат по книгите, издадени от "Критика и хуманизъм":

"ГОЛЕМИЯТ РЕГРЕС", сборник с най-нови текстове на големи световни социални учени и известни анализатори по горещите теми на настоящето ни,
и
"КУПЕНО ВРЕМЕ: Отложената криза на демократичния капитализъм", монография на професор Волфганг Щреек.

Професор Волфганг Щреек, почетен директор на Институт за изследване на обществото "Макс Планк" в Кьолн, който в добавка е и един от авторите в "Големият регрес", и Хайнрих Гайзелбергер от Берлин, съставител на „Големият регрес”, ще пристигнат специално за разговор с нас.

Техни партньори ще бъдат професор Стилиян Йотов и професор Александър Кьосев от Софийски университет "Св. Кл. Охридски". Но се надяваме и вие да се включите в дебата, тъй като място за спор има, във всички смисли. :)

Ето няколко думи и за предстоящата да се появи книга "Купено време":
Тя изследва контекста на неолибералната трансформация на капитализма с акцент икономика и финанси. Авторът, повлиян от Франкфуртската школа, смята, че живеем във време на преобразуване на отношенията между демокрация и капитализъм, което би трябвало дълбоко да ни безпокои, тъй като те са в процес на отделяне едно от друго. Той е убеден, че е нужно предефиниране на отношенията между политика и икономика и преструктуриране на европейската система от държави.

В спор с тезите му влиза Юрген ХАБЕРМАС. Българското издание включва като приложения текстовете на спора:

Юрген Хабермас: „Демокрация или капитализъм?“;
Волфганг Щреек: „От национализъм на дойче марката към патриотизъм на еврото?“.

По книгите като преводачи и редактори са работили: Теодора Карамелска, Цвета Цанева, Ася Захариева, Теодора Цанкова, Атанас Игов, Паула Ангелова, Боряна Александрова, Стилиян Йотов, Силвия Василева, Антоанета Колева.

Художник: Яна Левиева

Събитието е в партньорство с Гьоте-институт България и Програма „Традуки” Берлин.

4 април, четвъртък от 18:30 до 20:30

Гьоте Институт


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.