Начало > Новини

Лекция: "Българският роман в годините на прехода"

ЦАИ 15/10/2017

OТВОРЕНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ:

Българският роман в годините на прехода

ЛЕКЦИЯ

6 ноември | 19:00 | Пеша Николова, Червената къща

Проф. Александър Кьосев
ще говори за българския роман в годините на прехода и промените в последните 15-20 години, които накратко могат да бъдат описани като „глобализиране на българската литература“. Kакво е отношението на новите романи към културната памет на българския език и литература?

Една от темите на лекцията ще бъде самото проблемно понятие „българска литература“, поради напрежението между литературна продукция в страната, емигрантската литература, писана на български, и литературата от автори от български произход, писани на чужд език. Ще бъде разгледан пазарният натиск за писане в глобални, бестелърни жанрове и влиянието на трилъра, фентъзи жанра, ноара, новия тип исторически ерудитски роман и пр. Как и доколко тези жанрове могат да бъдат призми за осмисляне на социалните и културни процеси в България и Източна Европа? Разработва ли българският роман самостоятелни призми – нестандартни жанрови, сюжетни и стилови модели, с които се опитва да извлече смисъл от онова, което се случва в епохата на българския преход? Kакво е отношението на новите романи към културната памет на българския език и българската литература и двете стратегии за писане – писането за превод и писането за непреводимост?

За лектора:
проф. Александър Кьосев е преподавател по история на модерната култура и директор на Културния център на Софийския университет (СУ), както и ръководител на магистърска програма „Изкуства и съвременност“ в СУ. Автор е на книгите „Пролетен вятър“ на Никола Фурнаджиев в художествения контекст на своето време“ (1989), „Лелята от Гьотинген“ (2005), „Индигото на Гьоте“, 2009, „Караниците около четенето“, 2013, редактор и съставител е на над 10 книги, автор е на повече от 80 студии и статии в областта на читателските изследвания, културната теория и история на пространството, българските и балканските идентичности, културната история на прехода, българската литература и литературната история, публикувани в български и чуждестранни периодични академични издания.

За Отворения университет: Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Третата тема на университета е съвременна литература, а събитията са организирани в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“. Ще можете да чуете лекциите „Социалната функция на литературата“ на Теодора Димова, „От журналистика към литература“ на Бистра Величкова и „Българският роман в годините на прехода“ на Александър Кьосев.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.