Начало > Новини

"Самоопределение и публична култура на балканските градски класи"

ЦАИ 11/10/2007

IX-та Международна конференция по градска история
Сравнителна история на европейските градове
Европейска асоциация за градска култура
Лион, 27 - 30 август, 2008 г.

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Краен срок: 1-ви ноември, 2007 г.

Тема на конференцията:
"Самоопределение и публична култура на балканските градски класи"

XIX век е времето, когато модерността като дискурс се установява в европейските градове, а нейните основни агенти са градските "средни класи". Подобен процес може да се наблюдава и в балканските градове, въпреки  добре известния факт за различния контекст и изходни условия.

Балканските градски класи e трябвало да предоговарят повече и/или различни проблеми в сравнение със западните градове – специфичното за Балканите е стремежът да се пренапише стигматизираното минало и все още наизживяната периферност. Другостта се еманира от османското наследство в добавка на расовите, класовите и половите различия.

Конференцията е отворена за доклади, посветени на начините, по които балканските елити установяват своята нова хегемония в градската среда под предтекста на османското наследство и като акцентират върху самоопределението си чрез ритуали, потребление, обществени мрежи, общуване, медии, културен живот и битова среда.

Предложените доклади могат да обхващат, но не и да се ограничава от следните тематични области: литература, читатели, общества и клубове, празници, панаири, паметници, театър, спорт, градско устройство и среда). Времевият обхват е "дългия XIX в."

Доклади, предлагащи сравнителна перспектива между различни градове, са предимство.

Работен език: английски

За подробна информация може да посетите сайта на конференцията: http://eauh.ish-lyon.cnrs.fr

Dr. Wladimir Fischer
Ludwig Boltzmann Institute for Urban History
Gasometer D
Guglg. 14
1110 Wien
Austria

+43-1-4000-84875 (office/Tuesdays)


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.