Начало > Новини

"Излишните" хора. Грижата за тежко болните: биографичен опит и културни практики и социални политики

ЦАИ 26/02/2019

Лекция "Излишните" хора. Грижата за тежко болните: биографичен опит и културни практики и социални политики
от поредицата Университет за всички

Как тежките, хронични и необратими болестни състояния на нашите деца, родители, близки и приятели предизвикват кризи, променят ежедневието и концепциите ни за смислен и достоен живот? Кой и защо представя и коментира хората с психични заболявания, с увреждания или с изгубена памет като „излишни“ и „натоварващи“ със своите потребности и нужди? Как може да се промени подобно отношение и какво постигнаха протестите на майките от миналата година?

Въз основа на теренните изследвания на екипа, ще потърсим отговорите на тези въпроси, обръщайки се както към индивидуалния биографичен опит, така и към културните практики и социалните политики.

Лектори ще бъдат:
гл.ас. д-р Галина Гончарова, Софийски университет и гл. ас. д-р Теодора Карамелска, Нов български университет дискутант: гл. ас. д-р Стоян Ставру, Българска академия на науките

Нова конферентна зала, Ректорат, Северно крило, Софийски университет
2 април 2019 18.30

Университет за всички Университет за всички е съвместна инициатива на учени от социалните и хуманитарните науки от три от водещите образователни и научни институции в България – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Институт за изследването на обществата и знанието, БАН и Нов български университет. Поставяме си за цел да дискутираме актуални теми от обществено значение извън затворените институционални и академични рамки и да привличем вниманието на по-широка аудитория, както от специалисти и студенти, така и от граждани, които се вълнуват от осмислянето на случващото се около нас.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.