Начало > Новини

"Даоският ескейпизъм в средновековната корейска поезия"

ЦАИ 30/10/2006

Лекционен цикъл “Академични диалози” на ЦАИ София
C подкрепата на Фонд “Научни изследвания”, МОН

има удоволствието да Ви покани на представяне на

Център за източни езици и култури
СУ “Св. Кл. Охридски”

Лектор
Проф. Александър Федотов

"Даоският eскейпизъм в средновековната корейска поезия"

9 ноември 2006 (четвъртък), 17.30 ч.

Лекцията ще се проведе в център “Борис Христов”
Ул. “Цар Самуил” № 43

Цикълът “Академични диалози” на Център за академични изследвания София представя водещи и иновативни изследователски групи в България, работещи в сферата на хуманитарните и социалните науки. Предстоящото събитие е посветено на дейността и изследователските резултати на Центъра за източни езици и култури.

Лекцията разглежда условността и релевантността на понятията за добро и зло, прекрасно и грозно, живот и смърт, в белязаната с духа на Дао корейска средновековна поезия. Истинската реалност е единна и цялостна: в нея всичко присъства във всичко, във всяка отделна част се съдържа цялото и всичко преминава във всичко. Даоският адепт се стреми към пълното единство, “единотелесност” с това цяло и затова става божествен и необичайно одухотворен, защото целият свят е неговото тяло, всичките сили на вселената са неговите колесници. Той няма да умре нито тогава, когато целият свят изгори, нито тогава, когато земята бъде погълната от вселенския потоп. Даоският мъдрец стои с единия си крак в света на пълното отсъствие и безмълвие на надсветовното Дао, а с другия – в света на безспирните промени и трансформации:

Сянка падна върху водата –
монах минава по моста.
Ей, монахо, спри поне за миг!
Кажи ми, къде отиваш?
Той посочи с бастуна си облаците
и отмина, без да продума.



2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.