Начало > Новини

Изследователски стипендии "Мелън" към Института "Уорбърг"

ЦАИ 11/01/2008

Всички запитвания относно стипендиите може да се отправят до секретаря на Института ( ).

Института "Уорбърг"

Институтът се занимава с интердисциплинарни изследвания на класическата традиция с специален акцент върху елементите, произхождащи от античния свят, които все още влият върху европейската мисъл, изкуство и институции. Неговият библиотечен и фотографски архив са създадени с идеята да стимулират изследванията на процесите, чрез които културите се влияят. Занимават се преди всичко с връзката между древните средиземноморски цивилизации и културната и интелектуална история на пост-класическа Европа (периода до 1800 г.) и целят да документират устойчивостта на символи и образи в европейското изкуство и архитектура, постоянството на мотиви и форми в западните езици и литератури, постепенния преход на западната мисъл от магически вярвания към религия, наука и философия и оцеляването и промяната на древните модели в обществените норми и политическите институции.

Изследователският архив на Института се състои от над 300 000 тома, около 3 000 заглавия научна периодика, 400 000 фотоса.

Също така Институтът е домакин на редица преподавателски, семинарни и лекторски програми. Работещите в Института са стимулирани да представят и обсъждат своята работа публично или сред своите колеги.

Стипендиите "Мелън"


Фондацията "Андрю Мелън" избра Института "Уорбърг" за един от академичните центрове, в които да се приемат специализанти/стипендианти от Източна Европа.

Тримесечната стипендия са дава за 2008 - 2009 г. и важи за всички дисциплинарни области, които имат отношение към дейността на домакинстващия Институт.

Изисквания

Стипендиите са за изследователи от България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Кандидатите трябва да са постоянни жители на тези страни.

Кандидатите трябва да притежават докторска степен или съответстващ научен опит. Стипендиите са предназначени за доктори в ранна фаза на кариерно развитие. Предимство ще има за онези, които досега не са ползвали стипендия на "Мелън". Кандидати, които са били вече два пъти стипендианти на "Мелън" или са получили такава стипендия в последните три години не могат да кандидатстват.

Размер на стипендията

Всяка стипендия е равна на стойността на $11,500 и ще бъде изплащана в британска валута според моментния курс след пристигането на стипендианта в институцията домакин. Тя покрива транспорт, настаняване, ежедневни, пощенски разходи, здравна застраховка, както и набавянето на изследователски материали - абонаменти, хард- и софт-уер, такси и пр.

Период на провеждане

Възможните периоди за протичане на трите месеца са: 6 октомври - 12 декември 2008 г.; 12 януари  - 20 март 2009 г.; 20 април - 26 юни 2009 г. Най-малко два месеца от стипендията трябва да се вместят в така посочените периоди.

Подбор

Няма да се провеждат интервюта. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени май 2008 г.

Кандидатстване

Няма предварителен формуляр. Документите се изпращат до ръководителя на Института и трябва да съдържат:

1. CV, съдържащо име, раждане, националност, адрес, настояща работа, образование, степени, преподавателски и изследователски опит, публикации;
2. Проект на изследването за периода на стипендията (не повече от 2 стр.)
3. Разпределение на средствата от получената стипендия с оглед предложения проект;
4. Две или повече препоръки, които могат да се изпращат по пощата, факс или имейл (на: ) не по-късно от 3 април 2008 г.
5. До три копия от публикация на кандидата, където е възможно. Трябва да се отбележи дали публикацията да се върне или да остане за библиотеката на Института.
6. Полезно ще е също така кандидатите да отбележат как са разбрали за конкурса.

Краен срок: 3 април 2008 г.

Пощенски адрес за изпращане на документите:

The Director
The Warburg Institute
Woburn Square,
London WC1H 0AB,

или по факс + 44 (0)20 7862 8955, но не и по имейл.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.