Начало > Новини

"Тоталитарен смях: Културата на комичното по време на социализма"

ЦАИ 27/11/2008

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в международна конференция

8-9 май, 2009 г.
Катедра по славянски езици и литература
Университета в Принстън
http://slavic.princeton.edu/events/

През цялата си история социалистическата масова култура е използвала сатирата, хумора и комедията като средство да достигне и ангажира публиката. Оркестриран чрез държавната културна политика, публичният смях е спомагал за смекчаването на обществените и политически напрежения, като едновременно с това е оставял незасегнати основните институционални и репресивни механизми на режима. В отговор, в късния период на социализма иронията и естетиката на гротеската, развити "отдолу", се превръщат в инструмент на отчуждението от ценностите на социалистическата държава.

По какъв начин социализмът променя традиционните жанрове и котегории на комичното? Каква е тежестта на държавната цензура в производството (подтискането) на тоталитарния смях? По какъв начин и форми официалните и неофициалните култури постигат своя комичен ефект? По какъв начин тези различни практики си взаимодействат? Какви общности се формират в процеса на анекдотизиране на репресията? По какви пътища и механизми смешните версии на социализма достигат до широката публика? Какъв тип удоволствие предизвиква / обещава тоталитарния смях?

Организаторите се стремят да обсъдят връзките между смях и репресия от една сравнителна и интердисциплинарна перспектива

Очакват се доклади, които изследват формите на социалистическата гротеска в СССР, Централна и Източна Европа от най-различни обществени полета: политика, история, литература, изкуство, музика, театър, телевизия и кино....

Изпратете резюме на доклада (до 300 думи) заедно с вашето CV до 10 февруари, 2009 г. на
Има ограничен брой финанси за подсигуряване на транспортните разходи на участниците.

... Пълният текст може да видите в английската версия на новианта!


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.