Начало > Новини

Покана за научно сътрудничество между Швейцария и страни от Източна Европа

ЦАИ 13/01/2009

Открита е процедура за набиране на кандидат-проекти за научно сътрудничество между изследователски групи от Швейцария и Източна Европа за 2009 - 2011 г.

Програмата SCOPES, финансирана от Швейцарската национална научна фондация (SNSF) и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC), цели да поощри научното сътрудничество между Швейцария и Източна Европа, както и да подкрепи институционално партньорство в научната област в определени региони. Повече от 148 проекти и сътрудничества от предишния период на програмата са към успешното си привършване.

Настоящата покана беше обявена декември месец 2008 г., а първите одобрени проекти ще имат възможност да започнат работа следващата есен. Втори тур за набиране на кандидати ще бъде огласен през 2010 г. Програмата разполага с бюджет на стойност 16 милиона швейцарски франка.

Както и в досегашните проекти са включени следните програмни инструменти: Общи изследователски проекти, Институционално сътрудничество, Финансиране на научни форуми и на Предварително проучвания и валоризация. Няма тематични ограничения. Разбира се, проектът освен, че трябва да има научни достойнства, трябва да притежава добър потенциал за развитие особено на Източно-европейските партньори.

Ново в тазгодишната покана е разделението на партньорите в две категории: страните от Западните Балкани, Южен Кавказ и Централна Азия, включително Молдова и Украйна и втора група - страни членки на ЕС от Източна Европа, включително Хърватска и Русия. Двустранни проекти са възможни само между кандидати от първата група. Три- и многостранни партньорства могат да се установяват между страни от двете категории, като поне половината от Източните страни трябва да са от първата категория. Както и досега ще бъдат покривани само разходите на Източно-европейските партньори. Разбира се, финансите за организационната дейност от страна на Швейцарските представители ще бъдат увеличени като размерът зависи от броя на включените партньори.

Пълната информация за поканата може да видите ТУК.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.