Начало > Новини

"Отвъд омразата, отвъд носталгията"

ЦАИ 18/05/2009

Мини-фестивал за социалистическото минало
юни 2009

Организатори:


* Академична Лига за Югоизточна Европа, София
* Гьоте институт, София,
* Полски институт, София
* Чешки културен център, София
* Унгарски културен център, София

В сътрудничество с EUNIC Bulgaria, НДК, кинотеатър „Люмиер”, Център за култура и дебат "Червената къща”.

За идеята на фестивала

За разлика от периода след Втората световна война, в който постепенно протича „денацификация на съзнанието” (дълга и сериозна дискусия за същината на фашизма, нацизма и Холокоста) след-комунистическият период и неговите траещи и до днес ефекти все още не се радват на задълбочено разглеждане. Масовата публика в източно-европейските страни изглежда донякъде уморена от кресливото демонизиране на комунизма в медиите през ранните години след 1989. Проточилият се след това хаос на прехода дори предизвика обратна реакция – в много среди се породи носталгия за подредения и сигурен живот под „твърдата ръка” на социалистическото управление, която в някои страни беше дори политически използвана. А последвалият пазарен бум набързо комерсиализира емблемите на социализма и ги превърна в стоки - малко смешни, малко домашно-носталгични, малко екзотични.

Разбира се, сериозни размисли на темата „реален социализъм” не липсват, но те най-често остават затворени национални рамки и в елитарни кръгове, не се превръщат в истинска публична дискусия, която да пресича границите на изолираните пост-социалистически публичности.

Мини-фестивалът иска да бъде стъпка към преодоляването на тази изолираност. Той представя оригинални идеи и творби от пет бивши социалистически страни - Германия, Полша, Чехия, Унгария и България. Предложените на публиката изложби, литературни произведения, филми и академични анализи /последните, представени в три лекции и една кръгла маса/ са създадени през последните 20 години, но са обърнати ретроспективно, в сериозен опит за разбиране на реалния социализъм. Макар проблемът да има световни измерения, за мини-фестивала по-интересна е локалната съпоставка – доколко са сравними ли художествените образи и публичните тълкувания и научните анализи на природата на социализма и на неговите последствия в ГДР, Полша, Чехия, Унгария и България, какво е споделено и общо, какво е специфично и уникално във всеки отделен национален случай? Ще бъдат сравнявани не само от художествените постижения и разпространени идеи, но и интелектуалните и публични контексти, в който се появяват те; вниманието ще се насочи към значимите дебати за социализма, протекли в отделните страни - както към шумните скандали и сблъсъци, така и към по-задълбочените журналистически, граждански или научни обсъждания. Какви са поуките, които могат да бъдат извлечени от тези многопосочни и противоречиви художествени, научни и интелектуални рефлексии върху тази трудна епоха?. Сътрудничат ли си или не изкуствата, академичния анализ, гражданските мнения при преработването на нейната всекидневната и травматичната памет, случи ли се всъщност „декомунизация” на съзнанията?

Целта е да се премине както отвъд агресивната омраза, така и отвъд наивната носталгия спрямо реалния, преживян социализъм. Фестивалът няма да повтаря известните негативни или позитивни клишета за това време: той прави усилие да представи на широката публика оригиналните художествени прозрения и интелектуални находки, създадени от конкретни творци и мислители, в конкретни национални обстоятелства. Така във фокус ще бъдат нестандартните художествени, публични, философски, и исторически интерпретации на това близко минало, което всъщност все още не разбираме. Във фокус ще бъдат още диалозите, пресечните линии и разногласията - целта не е да се произведе монолитна истина за социализма, а да се даде на публиката достъп до множество перспективи, до конфликтни тълкувания и алтернативни концептуализации.

--- Александър Кьосев ---


Пълната информация за предвидените събития може да свалите като PDF.

KALENDARIUM

* 4.06. 18.00 ч.: Полски институт, ул. „Веслец” 12
Откриване на изложбата “Икони на победата” от Мазовецкия център за култура и изкуство

* 16.6. 18:00 ч. Гьоте институт, ул. „Будапеща” N 1
Откриване на изложбата Аделина Попнеделева: „Градски Мотиви“ до 30.06.2009

* 18.06. 18:00 ч. Център за култура и дебат „Червената къща”, ул. „Любен Каравелов” N 15
Литературно четене и обсъждане на книгата „Следения човек” на Веселин Бранев

* 19. 6. 16:00 ч. Гьоте институт, ул. „Будапеща” N 1.
Погледът на учените: Лекции на Проф. Ян Сокол, Проф. Хубертус Кнабе, Проф. Павел Шпевак

* 19.6. 19:30 ч. Кръгла маса

Филмова програма, кино „Люмиер”, НДК.

* 25.6. 19.00 Откриване Good bye, Lenin! – Германия, 2003, 121` Режисьор: Волфганг Бекер

* 26.06. 18:30 „Площад „Москва””– Унгария, 2001, 88` Режисьор – Ференц Тьорьок

* 26.06. 20:30 „Дяволска сеитба”, Чешка република, 2006, 56´, с английски субтитри Режисьор - Кристина Влахова

* 27.06. 18:30. „Дзифт”– България, 2008, 92` Режисьор – Явор Гърдев

* 27.06. 20:30ч. Бягство от кино „Свобода” – Полша, 1990, 87 Режисьор – Войчех Марчевски


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.