Начало > Новини

"История на семейството и домакинството в сравнителна европейска перспектива"

ЦАИ 22/10/2009

Покана за участие в международна конференция
Институт по история, Лондонски университет
24 - 26 юни, 2010 г.

Като продължение на регионалния симпозиум "Социално поведение и фамилни стратегии на Балканите (XVI - XX в.)", проведен през 2006 в New Europe College в Букурещ, настоящата конференция ще се опита да постави семейната история на Балканите в обща европейска перспектива. Макар изследването на семейството като исторически феномен на Балканите да е в ранна фаза в сравнение с голяма част от Западна Европа  и учените, посветени на това занимание, да могат да почерпят много от натрупаните методологически знания, със същата сила важи твърдението, че учените извън Югоизточна Европа притежават ограничено, много често стереотипно разбиране за ситуацията в региона. Възможността тези две научни общности да се срещнат е важна стъпка към по задълбоченото разбиране на проблемите на семейството и домакинството като предмет на изследване.

Конференцията ще има два елемента:

- Двудневен симпозиум с представяния на специалисти от Балканите и други части на Европа като темите предполагат:

o родство и съвместно обитание
o поколения, пенсионна възраст и наследство
o градско и селско – контакти и отношения
o управление и фискална политика
o влиянията на религиозни, културни, професионални, екологични и социално-икономически фактори върху семейните и домакинските структури
o семейството в литературата.

- Еднодневна работна среща, фокусирана систематично върху методологически проблеми със сесии посветени на:

o Дефинициите и класификациите на домакиниствата според Laslett и тяхната релевантност днес
o сравнение на различните типове източници (цензни документи, фискални регистри; Католически, протестантски, православни и мюсюлмански източници)
o ролята на количествените и качествените анализи във фамилната история и отношенията между двата.

До момента около 40 учени от 19 страни са заявили желание да участват. Настоящата покана е насочена предимно към учени извън региона, за да се постигне плодотворен сравнителен баланс. Желаещите да предложат доклад могат да изпратят кратко резюме до 15 януари 2010 г. Изпращайте ги до организаторите на имейл:
 
Dr Silvia Sovič,
Senior Research Fellow,
Institute of Historical Research
University of London;
Email:


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.