Начало > Новини

"Университетът на ХХI век"

ЦАИ 09/11/2009

Мемориални лекции Джу

През 2002 г. Център за либерални стратегии постави началото на ежегодните мемориални лекции Джу в памет на Юлия Гурковска. Джу е член на управителния съвет и програмен директор в Центъра за либерални стратегии от 1996 до 2001 г.

Тя се присъедини към екипа на Центъра след като обиколи света по море, занимава се с кино и музика и навлезе в политиката като началник на кабинета на първия демократично избран президент на България.

Център за либерални стратегии Ви кани на
публична лекция на

проф. Йехуда Елкана

„Университетът на ХХI век”

Каква е социалната, културна и чисто интелектуална роля на университетите през 21 век? Какъв вид знание е необходимо на нашето време? Има ли и други институции, които създават ново знание? Как университетите да предлагат такова знание? Това са част от въпросите, които проф. Елкана ще обсъди на лекцията си.

Модератор: Иван Кръстев, ЦЛС


17 декември 2009 (четвъртък) от 19:00 часа,
Червената къща, ул. "Любен Каравелов" № 15.

Лекцията е с превод на български език.

Йехуда Елкана е дългогодишен ректор на Централноевропейския университет в Будапеща. Роден е в Югославия през 1934 г. След войната и една година в концентрационни лагери той емигрира в Израел през 1948 година. Учи физика, математика, история на науката, биология. През 1968 г. защитава докторска степен в университета Brandeis. Дисертацията му "За появата на енергийната концепция" е публикувана от издателството на Харвард, където проф. Елкана е преподавател. От 1968 г. е професор и декан в катедрата по история и философия на науката към Hebrew University. Сътрудник е на Центъра за академични изследвания в Станфорд - CASBS, научен сътрудник в All Souls College, Оксфорд; от 1981 г. до 1991 г. е директор на Cohn - Институт за история и философия на науката в университета в Тел Авив. От 1968 г. до 1993 г. е директор на Van Leer Jerusalem институт. От 1987 до 2006 г. е постоянен научен сътрудник на Wissenschaftskolleg, Берлин. От 1992 до 1999 е заместник-председател на академичния съвет на Collegium Budapest. Йехуда Елкана е член-кореспондент на Международната академия по история на науката. Той е съосновател и редактор на списанието Science in Context и е автор на много книги и статии. Преподава философия на науката в ETH в Цюрих. През 1997 г. става член на научния съвет на Collegium Helveticum. През 2001 г. е избран в настоятелството на Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching. От 1999 г. до 2009 г. Йехуда Елкана е председател и ректор на Централноевропейския университет в Будапеща. В момента работи по темата „Университетът на 21 век” във Wissenschaftskolleg, Берлин.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.