Начало > Новини

Обща история на Балканите

ЦАИ 20/04/2010

Проектът за обща история на Балканите е на Центъра за демокрация и помирение в Югоизточна Европа (CDRSEE).

http://cdsee.org/jhp/index.html

Проектът е дългосрочна инициатива, която обединява историци, преподаватели, педагози, активисти и студенти с идеята да се работи заедно за демократизацията и помирението в региона чрез образованието по история на различните гледни точки.

Целта е ревизията на етноцентричната школа в преподаването по история, избягването на стереотипи, на отношения, които предизвикват конфликти чрез предлагането на алтернативни преподавателски методи и отварянето към другите гледни точки към историческото събитие. Историята, която утвърждава ценностите на академичната и критична култура, може да служи като основа на демокрацията, добросъседството и толерантността на Балканите.

За да постигне посочените цели, проектът създаде в четири тома Алтернативен учебник по история, който може да служи като помагало в преподаването по история.

ТОМ 1: Османската империя

ТОМ 2: Нации и държави в Югоизточна Европа

ТОМ 3: Балканските войни

ТОМ 4: Втората световна война

Може да свалите четирите тома на: http://cdsee.org/jhp/download_eng.html (на: английски, босняшки, гръцки, македонски, хърватски, албански, турски и сръбски)


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.