Начало > Новини

"Джендър идентичности след Студената война"

ЦАИ 10/06/2010

Публична лекция на Боряна Росса, докторант в Департамента по изкуствата, Университет Трой, Ню Йорк, последвана от дискусия и прожекция на видеоматериали.

На тема:

Джендър идентичности след Студената война.
Изследване на джендър репрезентациите по времето на социализма и след него през възстановки на сцени от съветското, руското и българското кино.

Исторически краят на 80-те години и началото на 90-те години е свързан с три големи процеса в глобалната политика, технологиите и пола: „Перестройката”, с която приключва Студената война, т.нар. „Трета вълна на феминизма” и куиър теорията и появяването на персоналния компютър и интернет. Тези три фактора създават нови понятия за джендерна идентичност, които се проявяват в изкуството и киното.

Лекцията се фокусира върху образите в съветското, руското и българското кино, които помогат да разберем как репрезентацията на джендерните идентичности се е променила паралелно с развитието на глобалните политики и технологиите. Изследването, което представя тази лекция, е опит да се направи анализ на темата, избягвайки традиционния западно-центристки подход в тази област. Изследваните филми са от периода между 1920 и 2009 г.

На български език.

Център за култура и дебат "Червената къща"
16 септември (четвъртък) 2010, 19.00 ч.
Червена зала


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.