Начало > Новини

"Политическите и икономическите инструментализации на Болонския процес"

ЦАИ 21/02/2011

Културният център на Софийски университет "Климент Охридски", Изследователският център по социални науки към катедра "Социология" и Асоциацията на студентите по социология от СУ "Св. Климент Охридски"

Ви канят на лекцията на проф. Жил Руе и дебат на тема:

"Политическите и икономическите инструментализации на Болонския процес"


Болонският процес започва през 1999 г. в град Болоня, Италия. Основната му цел е създаването на Общоевропейска зона на висшето образование с крайна дата 2010 г. За постигането й е предвидено въвеждане на:

- лесноразбираеми и сравними образователни степени (бакалавър, магистър и доктор)

- система на учебните кредити (ECTS)

- европейски измерители за качество

- инструменти за отстраняване на съществуващите препятствия пред свободното движение на студенти и преподаватели в европейската зона.

Тази така ясно определена цел и инструменти обаче често предизвикват негативни реакции от страна на въвлечените в процеса. Болонският процес акцентира прекомерно върху инструментите си, за сметка на ценностите, които защитава. Това е и причина за задълбочаване на настроенията против него. Поставянето на „студента в центъра на механизма”, възприемането на „култура на оценяването” изглеждат на мнозина илюзия, още повече когато техническите елементи са взели превес, условията за участие на студените не са реално равни и една нова мениджърска логика се е наложила в университетите в комбинация с бюджетни ограничения и критерии за ефикасност.

Необходимо е да се премине отвъд иначе често точната констатация за липсата на връзка между различните действащи лица в академичния процес: студенти, преподаватели и мениджърски персонал. Новите съперничества трябва да се преобразуват в нови сътрудничества и да се впишат в еволюцията на употребите, в реалността на мрежовите структури. Университетите – генератори на познания, също имат мрежова структура и нямат друг път за развитие, освен да се придържат към академичните традиции, но като създават условия за ново демократично функциониране. Става въпрос за връщане към изворите на Болонския процес.

Тези въпроси, заедно с някои собствени тези ще развие професор Жил Руе в лекцията си.

Жил Руе е професор по науки за образованието, член на Изследователска група за Европа на културата и солидарността (GEPECS) към Университета Париж “Рене Декарт”, и професор по европейски науки в университета „Матей Бел” в Банска Бистрица (Словакия). Ръководител е на Катедра Жан Моне ad personam „Идентичност и култури в Европа”, автор на около 10 монографии и на повече от 80 статии, съставител на двадесет колективни издания. Член на издателския съвет на поредицата „Европейски съседства” и ко-директор на поредиците „Европа на университетите” и „Идентичност и култури в Европа”, в издателство Bruylant, Брюксел, както и на поредицата „Локално - глобално” на издателство “L’Harmattan”. Сътрудник е на списание „Sens public” и член на научния комитет на междууниверситетския център по унгарски изследвания.

Жил Руе е координатор на програма ТЕМПУС (1993 – 2002), след това експерт на Европейската комисия (2002 – 2004). Бил е аташе по научното, техническото и университетското сътрудничество на Посолството на Франция в Словакия между 2004 и 2008 г. От декември 2011 е аташе по университетско и научно сътрудничество към Посолството на Франция в България.

Лекцията ще се състои на 21 март /понеделник/ от 18:00 часа в Новата конферентна зала на СУ "Св. Климент Охридски", Ректорат, северно крило. След лекцията публиката е поканена да се включи в дискусия по обсъждания въпрос.

Осигурен е превод.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.