Начало > Новини

"История на Армения" на Симон Паяслиян

ЦАИ 18/03/2011

Държавният културен институт, Посолството на Република Армения и издателство РИВА

имат удоволствието да Ви поканят на

19 април /вторник/ от 18 ч., галерия „Мисията”

на официалното представяне на книгата

„История на Армения” на Симон Паяслиян

Книгата ще бъде представена от проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проф. Симон Паяслиян от Бостънския университет поднася кратък, но богат и многостранен обзор на две и половина хилядолетия история. Четири са големите теми, върху които съсредоточава изследователските си усилия: геополитическите съперничества между Изтока и Запада, арменската култура, политическото ръководство и борбата за национално оцеляване.

От възникването на арменските династии и появата на независима държава, покръстването и създаването на арменската азбука, през геноцида по време на Първата световна война, до провъзгласяването на новата Република Армения в 1991 година - авторът не пропуска нито един значим епизод от водовъртежа на интриги, остри сблъсъци и тежки изпитания. Арменската история винаги е била - и в древността, и в съвремието, от цар Арташес І през 80-те и 70-те години на ІІ век преди Христа до ХХ столетие и рухването на Съветския съюз - ожесточена битка за сигурност и устояване при нерядко трагични обстоятелства на силен и достоен народ, който ревниво пази и брани своя облик и самосъзнание.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.